"Faktöring sektörü 40 milyar dolara ulaşacak"
TEB Faktoring Genel Müdürü Baydar, "2-3 sene içerisinde de 100 milyar dolarlara geleceğiz" dedi.
İSTANBUL - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, 2010 sonunda faktöring sektörünün 35-40 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini belirterek, "2-3 sene içerisinde de 100 milyar dolarlara geleceğiz" dedi.
Baydar, faktoring sektörü ve sektörün ihracata katkısına ilişkin basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2009 yılında gerçekleştirdiği 102 milyar dolarlık ihracatın yüzde 60'ının, teminat içermeyen, mal mukabili işlemler olduğuna işaret ederek, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere ihracatının ağırlıklı olarak bu yöntemle gerçekleştirildiğini belirtti.
Bu yılın mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre toplam ihracatta yüzde 16, mal mukabili ihracatta ise yüzde 14 artış yaşandığını söyleyen Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eksen kaymasını aslında ihracatta da görüyoruz. En fazla ihracat yapılan 20 ülke sıralamasında 2010 yılının ilk 5 ayında yükselen ülkeler arasında İsrail, Çin, Suudi Arabistan, İran, Rusya gibi ülkeler yer alıyor. 2010 yılında ihracatta en fazla artış sağlanan ülkelere baktığımızda yüzde 312 ile Singapur ilk sırada yer alırken yüzde 121 ile Çin ve yüzde 117 ile Brezilya onu izliyor. Türkiye'nin ihracatı farklı ülkelere gidiyorsa, ihracat faktoringi olarak bu farklı ülkelere ihracatı finanse edebiliriz ve ediyoruz."
"İhracat faktoringinde Türkiye dünya üçüncüsü"
Geleneksel pazarlarda talebin azalması ve kar marjlarının düşmesi nedeniyle ihracatçıların yöneldiği yeni pazarlarda finansal sistem çok gelişmediği için ihracatçıların "kelle koltukta" işlem yaptığını belirten Baydar, buna karşın ihracatçıların faktoring ürünlerini kullanmaktan kaçındıklarından yakındı.
Baydar, geçen yıl gerçekleştirilen 102 milyar dolarlık ihracatın toplam 3 milyar dolarının faktoring üzerinden geçtiğini, buna karşın ihracat faktoringinde Türkiye'nin dünyada Çin ve Tayvan'ın ardından üçüncü sırada yer aldığını anlattı.
"İlk çeyrekte işlemlerde yüzde 144'lük artış yaşandı"
Dünyada faktoring işlem hacminin 1,8 trilyon dolar seviyesinde bulunduğunu ve en çok Avrupa'da kullanıldığını söyleyen Baydar, şu bilgileri paylaştı:
"2009 yılında Türkiye faktoring sektörünün büyüklüğü geçen yıla göre yüzde 6 artışla 28,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İç piyasa işlemlerinde yüzde 11 büyüme, ihracat işlemlerinde ise ihracatın düşüşüne bağlı olarak yüzde 24 küçülme yaşandı. Yüzde 11'lik artışta, faktoring sektörünün krizde de reel sektörü desteklemeye devam etmesi rol oynadı. İlk çeyrek sonu itibariyle baktığımızda ise 2009'un aynı dönemine göre iç piyasa işlemlerde yüzde 170, ihracatta yüzde 18, toplamda yüzde 144'lük bir artışla yaklaşık 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşıldı. Bunun 4 milyar dolarını ihracat faktoring oluşturdu. 2010 sonunda sektörün 35-40 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. 2-3 sene içerisinde de 100 milyar dolarlara geleceğiz. TEB Faktoring olarak da 2 milyar euro hacme gidiyoruz. Bunun yüzde 25'inin ihracata, yüzde 75'inin iç piyasaya yönelik olmasını hedefliyoruz."
Baydar, Nisan 2010 itibariyle sektörde 15'i banka ortaklı olmak üzere 76 şirket bulunduğunu, Ocak 2009'dan bugüne sektörü giren şirket sayısının 6, çıkan şirket sayısının ise 11 olduğunu, sektörde ilk 5 şirketin, sektör hacminin yüzde 60-70'ini gerçekleştirdiğini anlattı.
Çağatay Baydar, krizde müşteri sayısında düşüş yaşandığını, bu yılın ilk çeyreğinde 41 bin seviyesindeki müşteri sayısının yıl sonunda 50 bini aşmasını beklediklerini bildirdi.
"Batmış kredinin vergisini ödüyoruz"
Faktoring sektörünün Maliye Bakanlığı ile yaşadığı sıkıntıya ilişkin bir soru üzerine Baydar, sorunun, Maliye'nin, bir tür kredi sağlayan kurumlar olan faktoring şirketlerinin, kredilerdeki batışlardan kaynaklanan zararları masraf olarak gösteremeyeceklerine ilişkin değerlendirmesinden kaynaklandığını anlattı.
Baydar, "Yaptığımız işin niteliğine ve ruhuna aykırı bir uygulama. Bankalar Kanununda bir madde var. Ona istinaden bankalar düşüyor. Faktoring şirketleri de kurulduklarından bu yana vergiden düşüyordu. Maliye bütün faktoring şirketlerine istisnasız denetim yolladı ve bu konuda bütün faktoring şirketlerine eleştiri yazdı. Bu durumda batmış kredinin bir de vergisini ödüyoruz. Dernek olarak gittik görüştük, mücadele ediyoruz, anlatıyoruz. İşimizin gereği olarak bunların vergiden düşülmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.