"Gübre destekleme ödemesi yüzde 94 arttı"
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, 2009 yılı için ayrılan kaynaklarda, mazot destekleme ödemesinin de yüzde 11 oranında artırıldığını bildirdi
ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009 yılı için ayrılan kaynaklarda, gübre destekleme ödemesinin yüzde 94, mazot destekleme ödemesinin yüzde 11 oranında artırıldığını bildirdi.
Eker, CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya'nın, yazı soru önergesine verdiği yanıtta, 2007 yılının son çeyreğinden itibaren dünya ile paralel olarak gübre fiyatlarının Türkiye'de de arttığını, ancak 2008 yılı ekim ayından itibaren fiyatların düştüğünü bildirdi.
Artan gübre fiyatları karşısında, çiftçilerin mağdur olmaması için önlem alındığını belirten Eker, şunları kaydetti:
'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere, ürün gruplarına göre değişen miktarda alan bazlı olarak 2005, 2007 ve 2008 yıllarında gübre destekleme ödemesi yapılmıştır. 2009 yılında da önceki yıllara göre önemli ölçüde artan miktarda ve bütçe imkanları çerçevesinde gübre destekleme ödemesi yapılacaktır. 2009 yılı için ayrılan kaynak 2008 yılına göre yüzde 94 oranında artırılmıştır."
Mazot destekleme önerileri
Dünya ile paralel olarak ham petrol fiyatlarının Türkiye'de de yükseldiğini belirten Eker, ham petrol fiyatlarının 2008 yılının ortasında itibaren düşmesi ile birlikte Türkiye"de mazot fiyatlarının aşağı çekildiğini, geçen yılın aynı ayına göre mazot fiyatının yüzde 5 oranında düştüğünü ifade etti.
Bakan Eker, mazot fiyatlarının artışı karşısında çiftçinin mağdur olmaması için 2003 ile 2008 yılları arasında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçilere, mazot destekleme ödemesi yapıldığını anımsattı.
Eker, mazot destekleme ödemesinde 2009 yılı için ayrılan kaynağın, 2008 yılına göre, yüzde 11 oranında artırıldığını bildirdi.
Çiftçinin borçları
Bakan Eker, 2008 yılı ilkbahar döneminde meydana gelen kuraklık nedeniyle bu durumdan etkilenen illerdeki üreticilerin Ziraat Bankasına olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelendiğini hatırlattı.
Eker, aynı bankadan üreticilerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması ve tarımsal üretimin geliştirilmesi amacıyla yüzde 0 ile yüzde 13,125 arasında değişen faiz oranlarıyla sübvansiyonlu kredi kullandırıldığını da kaydetti.
Bunun yanında kredilerin yeniden yapılandırılması kapsamında, ana para borcunun 36 aya kadar, birikmiş faizlerin ise faizsiz 18 aya kadar taksitlendirilme imkanı bulunduğunu ifade eden Eker, borcunu bir kerede ödeyen üreticilere de peşin ödeme indirimi yapılabildiğini belirtti.