"Gündelikçiler kooperatif çatısı altında toplanmalı"
Geçimlerini sağlamak için zor şartlarda ve sosyal güvenceleri olmadan çalışan gündelikçileri umutlandıran girişim Türkiye Milli Kooperatifler Birliği'nden geldi.
ANKARA - Geçimlerini sağlamak için zor şartlarda ve sosyal güvenceleri olmadan çalışan gündelikçileri umutlandıran girişim, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği'nden geldi. Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, evlerde hizmet verenlerin kooperatif çatısı altında örgütlenmesiyle ilgili genel kurul kararı aldıklarını söyledi.
Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, refah düzeyinin ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının yüksek olduğu şehirlerde ev hizmetlerini para karşılığı yaptıranların sayısının hızla arttığını, bu hizmetleri karşılayanların ise hiç bir sosyal güvencesi bulunmadığını ifade etti.
Bunun önemli bir sorun olduğunu dile getiren Niksarlı, "Özellikle memurların yoğun yaşadığı büyük kentlerde ve karı-kocanın çalıştığı ailelerde evlerin temizliği, çocuk ve hasta bakımı gibi büyük bir sorun var. Dolayısıyla bu aileler evlerinin temizliği için haftada veya 15 günde bir gündelikçi tutarlar. Ancak hem gündelikçi kadınların sosyal güvencesi yok hem de hizmeti satın alanların temizliğin doğru yapılacağına dair bir güvencesi yok" diye konuştu.
-Gündelikçilere eğitim-
Temizliğin uzmanlık gerektiren bir alan olduğunu belirten Niksarlı, hizmet verenlerin deneme yanılma yoluyla çalıştıklarını, büyük çoğunluğunun herhangi bir eğitiminin olmadığını kaydetti. Niksarlı, "Bu büyük bir hizmet alanıdır. Bu hizmet alanı örgütlenir ve bu alanda çalışanlar basit eğitimlerden geçirilirse hem vermiş oldukları hizmetin kalitesi artar hem de bu hizmeti satın alanlar için kalite güvencesi olur" dedi.
Evlerde verilen hizmetin sadece temizlik olmadığını, hasta ve yaşlı bakımı gibi birçok hizmet alanı olduğunu belirten Niksarlı, "Aslında bu hizmetler günümüzde kayıt dışı ve güvence kapsamında olmayan işler. Biz bu hizmet alanlarını örgütleyip kurumsallaştırırsak hem kayıt dışı ekonomiye, kayıt dışı insan çalıştırmaya bir çözüm olur hem de sosyal güvencesi olmayan kesimin sosyal güvenceye kavuşturulması sağlanır" görüşünü dile getirdi.
-"Genel kurul kararı aldık"-
Niksarlı, aynı zamanda istihdam alanı olan bu konuda genel kurul kararı aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Benim tercihim sadece temizlik alanını değil, evlerde hizmet veren bütün alanları kapsayacak bir örgütlenme olması. Bu şekilde gerçekleştirilecek örgütlenmenin istihdama, sosyal güvenlik alanının genişletilmesine ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye büyük katkısı olacak. Çünkü şu anda bu faaliyetler illegal olarak yapılıyor. Bizim bu faaliyetleri legal hale getirmek ve yasal zemine oturtmak gibi bir kararımız var.
Ancak bu tek başına olacak bir konu değil, kamunun ilgili kesimlerinin de buna inanması gerek. Sivil toplum örgütleri gibi topluma karşı sorumluluğu olanların da çabamıza destek vermeleri gerek. Biz bu konuda bir ateş yakıyoruz. Umarım duyarlı bir topluluk oluştururuz."
-Ücretler 70-120 lira arasında-
Çalışan ev hanımlarının en büyük yardımcıları olan gündelikçilerin ücretleri 70-120 lira arasında değişiyor.