"Güney Avrupa'nın Avrupa ile entegrasyonuna odaklanacağız "

Başbakan Erdoğan, Moldova'dan dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda geziyle ilgili açıklamalar yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Dönem başkanlığımız süresince yürüteceğimiz çalışmalarda bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine ve Balkanların Avrupa Atlantik kurumları ile entegrasyonuna odaklanacağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, Moldova'dan dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda geziyle ilgili açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Moldova'da Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, toplantıda sürece taraf ülkelerin yanı sıra Balkan coğrafyasına yönelik faaliyet gösteren bölgesel ve uluslararası kuruluşların da temsil edildiğini söyledi.

Bu zirveyle Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci 2009-2010 dönem başkanlığı görevini Moldova'dan devraldığını belirten Başbakan Erdoğan, devlet başkanları arasındaki bir zirvenin önümüzdeki yıl aynı aylarda Türkiye'de yapılacağını bildirdi. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlarının en az 2, uzmanların ise 3-5 kere olmak üzere bir araya geleceklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileri çok daha zenginleştirmenin gayreti içinde olunacağını vurguladı.

Ekonomik krizin ve enerji sorunlarının yoğunlaştığı bir dönemde böyle bir toplantının yapılmasının önemine dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dönem başkanlığımız süresince yürüteceğimiz çalışmalarda bölgesel işbirliğinin geliştirilmesine ve Balkanların Avrupa Atlantik kurumları ile entegrasyonuna odaklanacağız. Türkiye'nin güneydoğu Avrupa ülkeleri işbirliği sürecinin kuruluş ve gelişimindeki öncü katkıları herkesin malumudur. Bu yöndeki gayretlerimizi Kişinev'de de bugün sürdürdük. Nitekim ortak beklenti ve kaygılarımız zirve bildirgesinde yer bulmuştur. Daha önce de ifade ettiğim gibi tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Balkanlara yönelik politikamızın temel hedefleri arasında ikili ilişkilerimizin her alanda en üst düzeyde tutulması başta gelmektedir.

Bu düşüncelerle zirve sırasında başbaşa görüşme fırsatı bulduğum gerek Bulgaristan Cumhurbaşkanı, gerekse Sırbistan Cumhurbaşkanı ve yemek esnasında da ev sahibi olarak Moldova Cumhurbaşkanı ile görüşmelerimiz oldu. Dün akşam Moldova Başbakanı ile uzun uzadıya görüşmelerimiz oldu. Bunun yanında gelen ülkelerin temsilcileriyle bazı görüşmeler yapma fırsatı bulduk. Zirvenin bizim başkanlığımızdaki süreci, inanıyorum ki Balkanlarda çok daha farklı bir dönemin başlamasına vesile olacaktır."

Teşvikle ilgili kanaatler genelde olumlu

Bir gazetecinin "Teşvik sistemiyle ilgili TÜSİAD'ın yaptığı açıklama hakkında değerlendirmelerini" sorması üzerine Başbakan Erdoğan, açıklanan teşvikle ilgili kanaatlerin genelde olumlu olduğunu söyledi.

Şu anda bütce açığı konusunda sıkıntılar olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bizler de bu bütçe açığının daha aza indirilmesi konusunda gayretlerimizi ortaya koyacağız, çalışacağız. Bu noktada bizler devlet olarak elimizden gelen gayreti gösterirken temenni ederim ki tabii özel sektör de aynı gayreti göstermek suretiyle ülkemizin büyüme hızını arttıralım ve buna katkıda bulunalım" diye konuştu.

"RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın mal varlığına ihtiyati tedbir konulmasını ve Akman'ın üzerindeki spekülasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu da Başbakan Erdoğan, "Spekülasyonlar Türkiye'de biliyorsunuz bir kişinin üzerinde olmuyor. Hepimizin üzerinde maalesef bu ülkede sürekli bu spekülasyonlar olur. Akman ile ilgili süreç devam eden bir süreçtir. Bu devam eden süreçle ilgili olarak da öyle zannediyorum ki kendisi de kendisini en güzel şekilde müdafaa etmektedir, edecektir. Burada Sayın Akman ile ilgili onu savunma noktasında olacak ben değilim. Sayın Akman kendini en güzel şekilde savunmasını bilir" diye yanıtladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Erdoğan, Türkiye'ye yeni ayak bastığını belirterek "Konuşma metinlerini okumuş, görmüş değilim. Şimdi sizden bunu bu şekilde duyuyorum onun için bir değerlendirmeye girmeyi doğru bulmuyorum" dedi.