"Halka soracağız"

Sarıgül, belediye başkanı seçildiği takdirde Taksim Meydanı ile ilgili bir proje yarışması düzenleyeceklerini ve en iyi 3 projeyi halka soracaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Mustafa Sarıgül, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte Taksim İstiklal Caddesi üzerinden CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Meydanların kentlerin en önemli noktaları olduğunu kaydeden Sarıgül, bu meydanların vatandaşların buluşma yeri, demokrasi ve özgürlük alanı olduğunu söyledi. 

Taksim Meydanı'nın en önemli demokrasi meydanlarından biri olduğunu belirten Sarıgül, "Taksim Meydanı ne yazık ki plansız, projesiz, programsız bir şekilde bugüne kadar yapılan uygulamalarla tahrip edildi. Plansız uygulamaların sonucu Taksim şu anda bir beton tarlası haline geldi. Meydanın yanı başında Gezi Parkı'nda ortaya konulan demokratik tepkiler unutulmamalıdır. İstanbullular tepeden inme kararlarla Gezi Parkı'nın kışla yapılmasına, bütün Türkiye'de demokrasiye inanan yurttaşlarımız karşı çıkmıştır. Gezi Parkı halkımızındır. Binlerce yurttaşımız bugünkü iktidara 'elimden alamazsın' diye haykırmıştır" diye konuştu.

"Topbaş, tepkiyi anlamadı"

Sarıgül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın halkın gösterdiği tepkiyi anlayamadığını vurgulayarak, sözleri şöyle sürdürdü: 

"Anlaşılmış olsaydı şu anda bir meydan projesi konuşulmazdı. Şimdi Sayın Topbaş bir meydan projesini açıklıyor. Yer yer çatlamış betonlar. Sözüm ona ağaçlar, yeşilliklerle bu betonların üzeri örtülmek isteniyor. Buna da proje diyorlar. Resimlerle gösterilen düzenleme önerileri ne yazık ki mimarca değil, çocukçadır. Taksim Cumhuriyet Meydanı hiç kimsenin, Ak Parti'nin oyun alanı değildir. Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Taksim Meydanı için hemen yapılması gereken, bir proje yarışmasıdır. Taksim Cumhuriyet Anıtı'yla, meydanıyla, Gezi'yle hiç kimsenin daha fazla oynamasına izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar fazlasıyla oynandı. 30 Mart yerel seçimlerinden sonra ulusal ve uluslararası bir proje yarışması düzenleyeceğiz. Bu proje yarışmasında 1., 2. ve 3. gelen projeleri kurul en iyi şekilde değerlendirecek. Sonra da bütün İstanbullu yurttaşlarımıza soracağız. İstanbullu yurttaşlarımızın onayladığı bir projeyi Taksim'de uygulayacağız. Topbaş'a şunu soruyorum; Bir çok şeyi planlayabilirsiniz ama bunlara İstanbul halkı izin vermeyecek. " 

Sarıgül, "Ben Sayın Topbaş'ın demokrasiyi ön plana çıkarmasını, kişisel ihtiraslarını bir kenara bırakmasını bekliyorum. İstanbul'da Sayın Topbaş'ın doğrularının değil, İstanbul doğrularının ortaya çıkacağı gün, 30 Mart'tır" ifadesini kullandı.  

"Taksim Meydanı ile ilgili projeleri halka soracağız"

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Gezi Parkı'nda ciddi bir demokrasi mücadelesi verildiğini dile getirerek, "Şimdi, Kadir Topbaş kimseye sormadan, giderayak bir projeyi gündeme getirmeye çalışıyor. Biz ise Taksim gibi sembol bir meydana ne yapılacağını, hem uluslararası düzeyde bir projeyle bilim insanlarına, sanatçılara hem de vatandaşımıza soracağız. Gezi'de yüreği olan herkese soracağız. Eğer bunu yapmazsak Gezi'de hayatını kaybeden Abdullah Cömert'e ve gözünü kaybeden Erdal kardeşimize olan borcumuzu ödememiş oluruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir