"Harçlık yerine meyve verin"

Özel Medstar Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özdoğan: "Kanser, bir kader değildir. 'Kanser eşittir ölüm' algısı da doğru değildir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA  - Özel Medstar Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, "Çocukların cebine 3 lira harçlık koymak yerine, bir mandalina, bir elma koyun. Kanseri önlemek için çocukluktan adım atalım" dedi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Antalya Şube Başkanı Opr. Dr. Kadri Yakut ile basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Özdoğan, Türkiye'de her yıl 200 bine yakın kanser olgusunun görüldüğünü belirtti. Kanserle ilgili halk arasında gerçek dışı efsaneler bulunduğunu anlatan Özdoğan, bunlardan birincisinin kanserin sadece sağlığı ilgilendiren bir sorun algısının olduğunu kaydetti.
Kanserin sadece bir sağlık sorunu olmadığını vurgulayan Özdoğan, kanserin sosyal, ekonomik, kalkınma, insan hakları alanlarını ilgilendiren farklı yönlerinin de bulunduğunu dile getirdi. Halk arasında bilinen ikinci efsanenin "kanser sadece zenginleri, yaşlıları ve gelişmiş ülkeleri ilgilendiren bir hastalıktır" bilgisi olduğunu anlatan Özdoğan, bu bilginin de doğru olmadığını, kanserin gençleri de ilgilendiren bir hastalık olduğunu söyledi.
Türkiye'de insanların kansere neden olan sebeplerle erken yaşlarda karşılaştığına dikkati çeken Özdoğan, artık ilkokul çocuklarının da obez olduğunu, sigarının erken yaşlarda tüketilmeye başlandığını kaydetti. Özdoğan, insanların obeziteyi önleyip sigarayı bırakması ve spor yapmaları halinde kanser vakalarının yarı yarıya indirilebileceğini dile getirdi. Dünyada yılda 7.6 milyon insanın kanserden hayatını kaybettiğini bildiren Özdoğan, ölen kişilerden 4 milyonunun ise 30 ile 70 yaş arasında olduğuna dikkati çekti.
Kanserin ölümle eşit anlamda olmadığını anlatan Özdoğan, şöyle konuştu:
"Kanser, bir kader değildir. 'Kanser eşittir ölüm' algısı da doğru değildir. Kanser, insanlarda ölüm korkusu yaşatıyor. Günümüzde artık birçok bireyin erken teşhis konulan hastaların çoğunun iyileştiğini görüyoruz. Kanser erken tanı konulursa yok edilebilir bir hastalıktır. Bazı kanser türlerinin ileri evresinde bile çok uzun yaşamlar elde edilebilecek tedavileri çıkmıştır. 'Kanser benim kaderimdir' cümlesi de yanlış. Kanser bizim kaderimiz değildir. Kanser olup olmamamızı kendimiz belirleyebiliriz. Kanserin öğrenilmesi ilkokuldan itibaren başlanmalı. Çocukların cebine 3 lira harçlık koymak yerine, bir mandalina, bir elma koyun. Kanseri önlemek için çocukluktan adım atalım. Para verirsek çocuk, gazlı içecek ya da hamburger satın alacak. Okul kantinlerinde bu yiyecekler yasaklanıp yerine meyve paketlerinin satılması gerekiyor."
 
Sigaradaki 4 bine yakın yabancı maddeden 137'si kansere neden oluyor
 
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Antalya Şube Başkanı Opr. Dr. Kadri Yakut ise kanserle mücadele ederken sigarayla da mücadele ettiklerini söyledi. Sigarada 4 bine yakın yabancı madde bulunduğunu ve bu maddelerden 137'sinin kesin olarak kansere neden olduğunun tespit edildiğine dikkati çeken Yakut, halka sigarının nelere yol açtığının iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini belirtti. Yakut, kapalı yerlerde sigara yasağının ardından nargile yasağını da olumlu karşıladıklarını dile getirdi.
Yakut, üniversitelerde onkolojik hemşireler ve sadece onkolojiyle ilgilenen psikologların yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti.