"Hedef Türkiye'yi dünyanın akil ülkesi yapmak"

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Doğu ile Batı'yı en iyi şekilde harmanlayabilen ülkelerden biri olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bundan sonraki hedeflerinin Türkiye'yi dünyanın akil ülkesi yapmak olduğunu belirterek, "Sözü dinlenen, ilkeleri olan, vicdanının sesi olan, değerlerini savunan bir akil ülke... 2011'in hedefi bu olacak" diye konuştu.

Davutoğlu TRT 1'de yayımlanan Enine Boyuna programına katılarak, 2010 yılını değerlendirdi.

2011 yılında dünyanın belki de en büyük zirvesine ev sahipliği yapacaklarını ve En Az Gelişmiş Ülkeleri Mayıs ayında İstanbul'da bir araya getireceklerini hatırlatan Davutoğlu, bu zirve ile "dünyanın en büyük politik dengesizliklerine karşı insanoğlunun vicdanı olma görevinin bir nevi Türkiye üzerinde olacağını" kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye'nin Doğu ile Batı'yı en iyi şekilde harmanlayabilen ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Bizim bu dengeler içinde hepsini özümseyen, çatışma alanları içinde çözüm üreten, yön gösteren, bir anlamda insanlığın akil ülkesi, akil adamı olabilecek her türlü imkana sahibiz. Bizim bundan sonraki hedefimiz Türkiye'yi dünyanın akil ülkesi yapmak. Sözü dinlenen, ilkeleri olan, vicdanının sesi olan, değerlerini savunan bir akil ülke... 2011'in hedefi bu olacak" diye konuştu.

Türkiye-ABD ilişkileri

Sözde Ermeni soykırımı tasarısının Nisan ayında yine ABD'de gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulmasına karşılık Davutoğlu, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerinin normalleşmesini ve bunun sürdürülebilir olmasını istediğini, bunun için de Karabağ gibi donmuş krizlerin çözümlenmesi gerektiğini kaydetti. Davutoğlu ayrıca Türkler ve Ermenilerin dünyanın neresinde olursa olsunlar, sorunlarını rahatlıkla konuşabildiği, ama hiçbir zaman da Türkiye üzerinde siyasi bir şantaj ortamı olarak kullanılmadığı bir ortam istediklerini söyleyerek, ABD Kongresi'nde konuyla alakalı ve bilgili olmayan, konunun geçmişinden habersiz kişilerin oyları ile Türkiye üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti.

Davutoğlu, bu konunun artık bir şantaj unsuru olarak, Demokles'in kılıcı gibi Türkiye-ABD ilişkilerinin üzerinde sallanmaması gerektiğini de söyleyerek, 2011 Nisan ayında bu konuyla alakalı olarak Türkiye-ABD ilişkilerinde bir türbülans beklemediğini, aksine ABD ile daha yakın bir işbirliği hedeflediklerini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir