"Herkes altındaki postun gitmesinden korkuyor"

Bakan Çiçek, "Bu anayasada sadece milletin imtiyazı yok, onun dışında herkesin imtiyazı var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Herkes kendi altındaki postun gitmesinden korkuyor, bütün sıkıntı bu. Bu anayasa belli kesimlere çok önemli imtiyazlar veriyor. Bu anayasa imtiyazlar, imtiyazlılar anayasası. Bu anayasada sadece milletin imtiyazı yok, onun dışında herkesin imtiyazı var" dedi.

Kanal 24'te Hafta Sonu Moderatörü programına katılan Çiçek, gazeteci Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Çiçek, 12 Eylülde yapılacak referanduma ilişkin bir soruya, yapılan araştırmaların, vatandaşların önemli bir kısmının değişikliğin içeriğiyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını gösterdiğini söyledi.

"Hayır' demenin bir mantığı yok" diyen Çiçek, düzenlemeyle Ekonomik ve Sosyal Konsey'in anayasa metnine gireceğini, böylece esnaf, sanayici, işveren ve sendikaların daha çok söz sahibi olacağını söyledi.

Post kavgası

Muhalefet partilerince, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki değişikliğin gündeme getirildiğini hatırlatan Çiçek, "Anayasaya aykırı yasa dışı müdahalelere daha fazla imkan veren, siyaset alanını bugünkünden daha da daraltan, halkın seçtiği insanların iş yapmasına büyük ölçüde sekte vuracak olan bir düzenleme getirdiler. Evlere şenlik" dedi.

Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu sistemin kendisi çok ilkel. Sistemin kendisi tartışmanın odağındadır. Bu sistem böyle olduğu sürece Türkiye'de yargı bağımsızlığı dahil, yargıya hizmet götürme imkanı fevkalade sınırlıdır. Bu durumdan da en fazla hakim ve savcılarımızın kendileri rahatsızdır. Siz, sade vatandaş olarak belediye başkanını, milletvekilini, muhtarı, meclis üyelerini seçiyorsunuz, önümüzdeki seçimde cumhurbaşkanını da seçeceksiniz ama idam kararı vermiş bir hakim, katrilyonluk davalara imza atan hakim 2 kişiyi seçemiyor. Böyle bir düzen olabilir mi? 2010 Türkiye'si ve dünyasında demokrasi, hak ve özgürlüklerin öne çıktığı bir ortamda böylesine ilkel bir yapı yargıya nasıl hizmet edecek ki. Bunun değişmesi lazım.

Herkes kendi altındaki postun gitmesinden korkuyor, bütün sıkıntı bu. Bu anayasa belli kesimlere çok önemli imtiyazlar veriyor. Bu anayasa imtiyazlar, imtiyazlılar anayasası. Bu anayasada sadece milletin imtiyazı yok, onun dışında herkesin imtiyazı var. Milletvekilinin, bürokratların, şu kesimin, bu kesimin var. Bu imtiyazlılar anayasası... İmtiyazı olmayan tek kesim milletin kendisi. Eğer siz kendinizi imtiyaza kavuşturursanız geri vermek istemezsiniz. Kavga oradan kopuyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir