"Herkese insanca yaklaşacağız"

Buldan, "Biz Türkiye'de insanım diyen herkese kadınına, erkeğine, sağcısına, solcusuna, Alevisine, Türküne ve Kürdüne aynı yöntemle insan olarak yaklaşacağımızın sözünü veriyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

IĞDIR - Iğdır Belediye Meydanı'nda BDP tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili Pervin Buldan, burada yaptığı açıklamada, günde onlarca kadının katledildiğini, onlarca kadının şiddete uğradığını, onlarca kadının tecavüze uğradığını ve onlarca kadının kendi isteği ve iradesi dışında evlendirildiğini ifade etti.

Buldan, "Bugün burada bunun sözünü veriyoruz. Bundan sonra hiç kimse bizim irademiz dışında, bizim isteğimiz dışında, bizleri mal gibi başkalarına satamayacak. Kendi irademizle evleneceğiz. İsyan ediyoruz çocuk yaşta gelinlere, isyan ediyoruz kendi isteği dışında evlendirilen kadınlara ve kadınları mal gibi satanlara, isyan ediyoruz kadına yönelik şiddete ve her türlü baskıya isyan ediyoruz. Hayatın her alanında kadına yönelik şiddete karşı bir araya gelip sesimizi yükseltmeliyiz. Barış ve Demokrasi Partisi olarak kadına en fazla değeri veren partiyiz. Yılladır kadınların siyasette önünü açmak için mücadele ettik. kadınların yaşamın her alanında söz sahibi olmaları için, onların yolunu açmaya çalıştık" diye konuştu.

Eş başkanlık sistemi ile kadınların siyasette söz sahibi olması için önemli bir adım attıklarını anlatan Buldan, şöyle devam etti:

"Uyguladığımız yeni bir sistemle eş başkanlık sisteminde Türkiye'nin her yerinde aday gösterdiğimiz her il, ilçede başkanlarımızın yanına bir de eş başkan getirerek, kadınların da kendi sesinde kendi kimliklerinde kendi kültüründe siyaset yapmalarının önünü açtık. Bu sistemi 30 Mart tarihinde Iğdır'da da işlemeye çalışacağız. Bu sistem aynı zamanda bir devrim niteliğindedir. Burada önemli olan Türkiye'de yeni bir sistemi oturtmaktır. Biz Türkiye'de bugüne kadar var olan sistemi benimsemedik çünkü haklar yok sayılıyor. Türkiye'de diller ve kimlikler yok sayılıyor. Türkiye'de haklar ihlal ve imha ediliyor. Biz Türkiye'de insanım diyen herkese, kadınına, gencine erkeğine, sağcısına, solcusuna, Alevisine, Terekemesine, Azerisine, Türküne ve Kürdüne aynı yöntemle insan olarak yaklaşacağımızın sözünü veriyoruz."

"AKP tek bir adım atmadı"

Çözüm sürecine değinen Buldan, Kürt sorunun yüz yılık bir sorun olduğunu ve bu sorunun kangrenleştiğini vurguladı.

Bu sorunu çözmenin kolay olmayacağını, inişli çıkışlı olacağını dile getiren Buldan, şunları söyledi:

"Bu sorunu çözmek için yola çıkmak istediğimiz günden beri bu süreci bozmak isteyen güçler karşımıza çıktılar. Süreç başladıktan bir hafta sonra Paris'in göbeğinde 3 siyasetçi kadın yoldaşımız Sakine, Leyla ve Fidan alçakça katledildiler. Bu sürecin üzerinden bir yıl geçti ama hala AKP tek bir adım atmadı. Sonuna kadar sürecinin heba etmemesi için çaba harcayacağız ama şunu da hatırlatmak istiyorum eğere sayın Öcalan'ın sabrı taşarsa eğer sayın Öcalan bu süreçten çekiliyorum derse o zaman vay halinize. Görürsünüz bakalım bu süreci heba etmek ne demektir."

Buldan, daha sonra düzenlenen etkinliklerde şarkı söyleyerek, halay çekti. Programa, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve partililer katıldı.