"Himayecilik hepimize zarar verir"

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Uluslararası Taşımacılık Forumu'nda (ITF) basın toplantısı düzenledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEIPZIG - Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen ve Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı Uluslararası Taşımacılık Forumu (ITF) sona erdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ITF Genel Sekreteri Jack Short ile birlikte yaptığı basın toplantısında, tüm ülkelerin ekonomik krizin aşılmasında işbirliği yapmaları gerektiğini vurgulayarak, "Himayecilik hepimize zarar verecektir" dedi.

Bazı ülkelerin himayecilik yaptıklarının hatırlatılması üzerine Yıldırım, bu ülkelerin daha önce himayeciliğe karşı olduklarını açıklamalarına rağmen, kendi iç pazarlarını ve kendi sektörlerini rahatlatabilmek amacıyla korumacılıkla ilgili yeni önlemler aldığına işaret etti.

Yıldırım, "Söylenenlerle yapılanlar birbirleriyle uyuşmadı. Bu buradaki toplantılarda da dile getirildi. Bu konuda yapılması gereken doğru şey, zorlaştırmak değil kolaylaştırmak; dolayısıyla malların, insanların rahatlıkla hareket etmesini, dolaşmasını sağlamak" diye konuştu.

Domuz gribinin taşımacılığı etkileyip etkilemediğinin ve bununla ilgili veriler olup olmadığının sorulmasına karşılık da Yıldırım, "Bu hiç şüphesiz taşımacılığı da etkiliyor. Bu öncelikle yolculuklarla, insanların seyahatleriyle ilgilidir. Ancak şu anda ne kadar etkilemiştir, bizde istatistiki bir bilgi mevcut değil. Yük taşımacılığına da etkisi olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı.

ABD'nin taşımacılık alanında aldığı sıkı önlemlerin hatırlatılması üzerine de 11 Eylülden sonra ABD'nin her alanda daha sıkı güvenlik önlemleri aldığını hatırlatan Yıldırım, bir ülkenin çok sıkı güvenlik önlemleri almasının, diğer bir ülkenin de güvenlik konusunda çok gevşek olmasının taşımacılığı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Bakan Yıldırım, güvenlik önlemi düzeyinin de tüm ülkeler arasında dengelenmesinin, bunun için de çok sıkı bir işbirliğinin gerekli olduğunu ifade ederek, bunun yapılmaması durumunda gelecekte daha büyük sorunlarla da karşılaşılabileceği uyarısında bulundu.

Global ekonomik krizin tüm ülkeleri olumsuz yönde etkilediğini, bu nedenle stratejik ve geleceğe dönük yatırımlar yapılması gerektiğini belirten Yıldırım, çevrenin korunmasının, sosyal adaletin ve taşımacılığın gelecekteki güvenliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi.

ITF toplantılarının çok başarılı geçtiğini, Çin'in katılımından ve Hindistan'ın tam üye olmasından da büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Yıldırım,  toplantıların hazırlığında emeği geçen herkese teşekkür etti ve ITF'nin gelecekteki dönem başkanı Kanada'ya da başarılar diledi.

ITF Genel Sekreteri Short da toplantılarda taşımacılık konusunda çok farklı yaklaşımların ortaya konulduğunu belirterek, sonuçta birçok konuda mutabakata vardıklarını, ancak krizin ne kadar süreceği ve bu dönemde neler yapılması gerektiği konusunda farklı görüşlerin de dile getirildiğini söyledi.

Taşımacılıkta gelecekte artış olacağına işaret eden Short, hükümetlerin kaynaklarının da az olması nedeniyle, uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Leipzig'ten bugün Berlin'e geçecek olan Bakan Yıldırım, Washington'da 31 Mayıs-3 Haziran arasında düzenlenecek Türk-Amerikan İş Konseyi toplantılarına katılmak amacıyla yarın da ABD'ye gidecek.

Yıldırım, ABD Ulaştırma Bakanı ve diğer yetkililerle görüşmeler yapacak.