"HSYK'da görüşülmesi mümkün olan bir taslak yok"

Bakan Ergin, Yaz Kararnamesi taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerinin geri çekilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2010 Yaz Kararnamesi taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerinin geri çekilmesine ilişkin "Bize göre Kurul'da (HSYK) şu anda görüşülmesi mümkün olan bir taslak yok" dedi.

Bakan Ergin, Kanal24 televizyonunda katıldığı "Gündem Özel" programında, soruları yanıtladı.

Programa katılan gazetecilerin "Kadir Özbek 'Yarın yeniden toplanacağız' dedi. Şimdi ne olacak? Mücadelelerinin süreceğini, hukuki sonuçlarının bulunduğunu söyledi" şeklindeki ifadeleri üzerine Ergin, şunları söyledi:

"Geçmiş dönemlerde Kurul'da çalışan üyelerden bir tanesi şöyle bir laf etmiş, 'Bu Kurul kadını erkek, erkeği kadın yapmaktan başka herşeyi yapabilir' gibi bir anlayışa sahip olan üyeler geçmiş bu Kurul'dan... Bu arkadaşlarımız böyle bir şey düşünüyorlarsa herhalde bizi falanca ildeki mahkemedeki savcı, hakim gibi görüp bizi de görevden alabilirler, bizim de yetkilerimizi kaldırabilirler. Bilemiyorum 'sonuçları' derken neyi kast etti Sayın Başkanvekili? Onu kendisine sormak lazım."

Ergin, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in açıklamalarına yönelik başka bir soruya karşılık da şunları söyledi:

"Topluma karşı bir beyanda bulunduğunuz zaman samimi, açık yürekli ve dürüst olmamız gerekiyor. Şimdi şayet İstanbul'daki 6 tane ağır ceza mahkemesinin başkanlarının talebini yerine getiriyoruz deniyorsa o zaman şunu sorarlar adama, 'Madem ihtiyaç var ve siz o mahkemelere hakim vermek ihtiyacı içerisindesiniz, peki o mahkemelerden 10 civarında hakimi niye görevden almak istiyorsunuz, 4 tane savcı, başsavcı vekilini niçin görevden almak istiyorsunuz' İstanbul Adliyesinde bir çok mahkeme başkanı ilave mahkeme kuruluşu ve hakim takviyesi istiyorlar. Hele hele Sulh Ceza mahkemeleri var ki her mahkemeye yaklaşık 8 ila 10 bin dosya düşüyor şu anda."

"Yargının vereceği karara tabi oluruz"

"Bir idari işlemi yapmaya yetkili olan makam, onu geri almaya da yetkilidir" diyen Ergin, tesis ettikleri bu idari işlemin, kararlaştırılmayan kısmı itibarıyla hala idari işlem mahiyetinde olduğunu söyledi.

Taslağın görüşülmeyen kısmını çektiklerini, gelen taleplere göre bunlarla ilgili çalışma yapacaklarını anlatan Ergin, Bakanlığının bu çalışmayı tamamlayarak Kurul'un önüne götüreceğini ifade etti.

"O zaman yarın ne toplantısı yapılacak?" sorusuna karşılık da Ergin, "Onu Sayın Başkanvekiline sorarsınız, ne toplantısı yapılacak. Bize göre Kurul'da şu anda görüşülmesi mümkün olan bir taslak yok" dedi.

Adalet Bakanı Ergin, "Biz Danıştay'ın içtihatlarına dayalı olarak kararnamemizin görüşülmeyen bölümlerini çektik. Bizim yapmış olduğumuz bir idari işlemdir, bu bu idari işleme karşı beğenmezlerse dava yolunu deneyebilirler. Dava sürecinin sonucunda yine yargının vereceği karara da tabi oluruz" diye konuştu.

"Talepleri aldık, çalışacağız"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yargının tek söz sahibi biziz, uymayanları hizaya getiririz" şeklindeki bir anlayışın yanlış olduğunu belirterek,Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun idari bir organ olduğunu vurguladı.

Herhangi bir soruşturma ve kovuşturma olmadan hakim ve savcıların cezalandırılmak istenmesinin yargıya yönelik bir iç tehdit olduğuna dikkati çeken Ergin, "Bir hakim karar verirken 'Kuruldakiler ne der, Yargıtay, Danıştay ne düşünür' derse bu iç tehdittir. Bunu hissetmemelidir" diye konuştu.

HSYK'da izlenen hakim ve savcıların atama kararnameleriyle ilgili süreçle ilgili bilgi de veren Ergin, taslağın Bakanlığı tarafından hazırlandığını, kurul üyelerinin bunu belirli bir süreyle incelediğini, toplantılar sırasında da üyelerin yeni talepler getirdiklerini anlattı.

Ergin, HSYK üyeleri kararname taslağıyla ilgili belirli bir süre inceleme yaparken kendilerinin üyelerin taleplerine anında "evet" ya da "hayır" demelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, "Bizim de onların taleplerini alıp inceleme yapmamız lazım. Neden yapılmak isteniyor, özel nedenleri var mı bakmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bakan Ergin, bu taleplerin masanın üzerinde olduğunu, bunları taslakla örtüştürmek, uyumlu hale getirmek için çalışma yapmaları gerektiğini belirtti.

Bir soru üzerine, bir hakim ve savcının birinci bölgede 7 yılını doldurmadıkça, hakkında soruşturma ve kovuşturma yoksa kendi talebi dışında atama kararnamesine alınamayacağını yineleyen Ergin, "Kurulun talepleri tamamen birinci bölgeye ilişkindir, bunlar 7 yılını doldurmamıştır ve kendi talepleri de yoktur" ifadesini kullandı.

HSYK üyelerinin taleplerini "görülmekte olan davaları etkilemeye yönelik tasarruflar" olarak niteleyen Ergin, "(Özel yetkili mahkemeleri dağıtıp yeniden dizayn ediyoruz) diyorsunuz. Burada yapılmak istenen, bizdeki algı, bu mahkemeleri yeniden dizayn etmektir ki bu yargı bağımsızlığı ilkesinin ihlalidir" dedi.

"Restleşme devam ederse ne olacak?" sorusuna ise Ergin, "Bakanlığın bir işlemi var. İdarenin eylem ve işlemleri yargıya tabidir, isterlerse bizim işlemimizi yargıya götürürler" karşılığını verdi.

"Bunu öngörmüş müydünüz?" sorusunu Ergin, "Arzu etmediğimiz bir seçenekti bu" diye yanıtladı.

"Kararnamede Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de bulunup bulunmadığı" sorusu üzerine ise Ergin, "Görev süresi dolmuştu, atanma talebi vardı, onunla ilgili de bir tasarrufta bulunma talebi söz konusu" dedi.

HSYK Başkan Vekili Özbek'in, "Toplantının yarın da devam edeceği" açıklamasıyla ilgili değerlendirmesi de sorulan Ergin, "Müsteşar olmadan Kurul toplanamaz. Gündemi de bakanlık belirler. Kararname taslağını çektik, gündem de yapmadık, dolayısıyla istişare toplantısı yapmış olurlar" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir