"HSYK'ya gelen şikayetler var"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kamu görevlilerin herhangi bir STK'ya üye olmasının normal olduğunu, ancak ideolojinin görevin önüne geçmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi
TBMM - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "temel kanun" olarak görüşülen HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin birinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.
Bütün kamu görevlilerinin vazifelerini anayasa ve kanunlara göre yapması gerektiğini ifade eden Bozdağ, devlette hizmet veren kamu görevlilerinin farklı fikirlerde, inançlarda, görüşlerde ve farklı STK'lere üye olmasının normal olduğunu söyledi. Bozdağ, "Doğal olan şeylerdir. Bir zenginliktir. Ancak görevlerini yaparken anayasa ve yasaların dışına çıktığı, fikirleri anayasa ve yasaların yerine geçtiği zaman orada elbette anayasa ve yasaların gereği neyse onu yapılmasında fayda vardır. Doğru olan da odur" dedi.
İnsanların ideolojilerini veya farklılıklarını yasaların önüne geçirdiği zaman herkesin bundan rahatsız olacağını vurgulayan Bozdağ, bu noktada herkesin yasalara uymasının doğru olacağını kaydetti.
Hakim ve savcılarla ilgili Anayasa'nın 138. maddesinin çok açık olduğunun altını çizen Bozdağ, hakim ve savcıların Anayasa'ya, hukuka, kanuna ve vicdani kanaatlerine bağlı olarak görev yapmalarını anayasanın emrettiğini ve bu doğrunun her zaman uygulanması gerektiğine inandıklarını belirtti.
Bozdağ, birtakım ihbar ve şikayetler ile basında yer alan konuların bulunduğuna işaret ederek, "HSYK'ya da intikal eden şikayetler var. Bu şikayetlerin bir kısmıyla ilgili inceleme de şu anda HSYK tarafından yapılıyor. Ama idari soruşturma diğer alanlarda var mı? Bunu şu anda bilebilme imkanım yok. Çünkü pek çok bakanlık var" diye konuştu.
"Soruşturmaların üzerinin kapatılması mümkün değil"
Bekir Bozdağ, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna değinerek, şunları kaydetti:
"17 Aralık süreciyle ilgili şunun altını çizmekte fayda var. Soruşturmalar başlamıştır. Başlayan soruşturmaların üzerinin kapatılması, örtülmesi kesinlikle mümkün değildir. Bu soruşturmalar hukuk çerçevesinde işleyecektir ve sonuçta yargının öngördüğü mekanizmalar çerçevesinde de karara bağlanacaktır. Bizim arzu ettiğimiz, bunların hukukun gereklerine uygun olarak sürdürülmesi ve neticelendirilmesidir. Bunun dışında herhangi bir şey yoktur."
Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcıları değiştirmeyle ilgili görevi ve yetkisi bulunmadığını hatırlatan Bozdağ, HSYK Birinci Daire'nin bu noktada yetkili ve görevli olduğunu, Kurul Başkanı olarak Adalet Bakanı'nın buraya katılmasının da söz konusu olmadığını bildirdi.
Türkiye'nin Suriye'de yaşanan insanlık dramı karşısında insanların yaşamasından yana tavır koyması kadar doğal bir şey olamayacağını vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:
"Gerek El Kaide terör örgütü gerek El Nusra terör örgütü veya başkaca terör örgütleri adı ne olursa olsun, kim tarafından örgütlenir, yapılandırılırsa yapılandırılsın Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, terörün ve terör örgütlerinin karşısındadır. El Kaide'ye karşı da diğer terör örgütlerine karşı da alması gereken tavrı her daim almıştır, vermesi gereken mücadeleyi de vermiştir. Bundan sonra verecektir. Ama birileri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni veya Hükümetini terör örgütlerine yardım ediyormuş gibi gayretin, çabanın içerisine giriyorlarsa onlarda bilsinler ki bunlar beyhude çabalardır. Bir netice alması mümkün değildir. Çünkü böyle bir yardım asla yapılmamıştır, yapılması da asla söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti masum Suriye halkının yanında olmuştur, bundan sonra da yanında olmaya devam edecektir."
Amasya'da başlayan soruşturmayla ilgili detaylı bilgisi bulunmadığını belirten Bozdağ, "Çünkü orada yürüyen gizli bir soruşturma var. Şu anda bu soruşturmanın içerisinde kimler var, kimler yok, kaç kişi, bunlarla ilgili ifadeler, tutanaklar nedir? Şu anda bende bir bilgi yok. Soruşturma hukukun içinde yürüyecek. Bu mahkeme ve savcının kararıyla bir noktaya gelecektir. Biz soruşturmanın sağlıklı yürümesi ve neticelenmesini arzu ederiz" şeklinde konuştu.
"TIR'la ilgili görüntülerden biz de fevkalade rahatsısız"
Adana'da arama yapılmak istenen TIR'la ilgili görüntülerden kendilerinin de fevkalade rahatsız olduklarını ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir döneminde MİT böylesi bir olayla hiç karşılaşmamıştır. Bir ülke düşünün ki kendi milli istihbarat teşkilatı kendi ülkesinin içerisinde yasalarla verilmiş rutin görevlerini yapma noktasında böylesi bir muameleye maruz kalsın. Şimdi herkes söylüyor; devlet MİT'in güvenliğini sağlayamaz mı? Gerekli güvenlik tedbirlerini alamaz mı? Elbette devlet gerekli güvenlik tedbirlerini alır. MİT'in vazifesini yasalara uygun bir şekilde yapmasını temin eder. Türkiye Cumhuriyeti buna da muktedirdir. Yasalarla ne görev veriliyorsa, o görevler yapılıyor. Soruşturmalar ve diğer işlemler de yasalarda nasıl tayin ediliyorsa usulü ona göre yapılması lazımdır.
Kimsenin görevini engelleme gibi bir durum söz konusu değildir. MİT Kanunu'nun 26. maddesi gayet açıktır. Bu maddeyi çiğneyenlere karşı bu maddeyle alakalı yapılması gereken işlemler çok bellidir. Onun için bakın o TIR'larla ilgili Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yaptığı görevle alakalı dış dünyaya, içeriye nasıl bir algı oluşturulmak istendiği de ortadadır. Biz bu nedenle diyoruz ki herkes hukuka uymalı, hukuku uygulamalı, hukuku çiğnememelidir. Yasal kısıtlara herkes riayet etmelidir."
Bozdağ, işkenceyi önleme ulusal mekanizmasının kurulmasıyla ilgili konuyu Dışişleri Bakanı'na ilettiğini belirterek, konunun kendi bakanlığını ilgilendiren boyutu olup olmadığını takip edeceğini, bu mekanizmanın kısa süre içerisinde hayata geçirilmesi için gereğinin yapılacağını ve Türkiye'nin taahhütlerine uyacağını söyledi.