"Hükümet samimiyse, mücadele başlatır"

Türk, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında gündemdeki konulara değindi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Eğer gerçekten Hükümet samimiyse, arkasına kamuoyu ve halk desteğini de alarak, darbe girişimlerine karşı etkin bir siyasi, demokratik ve hukuki mücadele başlatır" dedi.

Türk, partisinin grup toplantısındaki konuşmasına, Kerkük'teki patlamada hayatını kaybeden Türkmenler ile Ankara'da hafta sonunda meydana gelen kazada ölen gençlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

Vesayet rejiminin yasallığı ve egemenliği tartışılır duruma geldiğini belirten Ahmet Türk, İran'da son günlerde yaşanan olayları örnek gösterdi.

İran'da, halkın meşru ve önü alınamaz demokrasi talebinin, bin yıllık devlet geleneği olan bir ülkenin rejimini bile tartışmalı hale getirdiğini kaydeden Türk, İran derin devletinin, siyaset kurumunu baskı altına alması, demokratikleşme taleplerini ertelemesinin, halk için artık dayanılmaz bir hale geldiğini ifade etti. 

Türkiye'nin de bu durumdan ders alması gerektiğini savunan Türk, "Adı ister İslami cumhuriyet olsun, ister laik cumhuriyet olsun; eğer bir rejimin temel niteliği otoriter vesayetçilik ise her iki cumhuriyet de aynı meşruiyet krizini yaşamaya mahkumdur" dedi.

Belge tartışması

Ahmet Türk, kamuoyunun günlerdir, demokrasiyi hedef alan bir belgenin sahte olup olmadığını tartıştığını söyledi.

Tartışmaların gerçekleri adeta ters yüz ettiğini öne süren Türk, şunları kaydetti:

"Hadi diyelim ki sahte çıktı, peki bu  sonuç, ülkede askeri vesayetin, darbe girişimlerinin olmadığı anlamına mı gelecek? Belge sahte çıksa ne olacak? Gerçek çıksa ne olacak? 'Belge sahtedir veya gerçektir' şeklindeki suni tartışmalarla aslında yapılmak istenen, vesayet rejimini meşrulaştırmaktır.

Hükümet, kendisine, demokrasiye ve halk iradesine karşı yönelen bu tür karanlık girişimler karşısında bir siyasi irade olarak ortaya çıkmadıkça bu ülkede daha çok andıçlar göreceğiz. Eğer gerçekten Hükümet samimiyse, arkasına kamuoyu ve halk desteğini de alarak, darbe girişimlerine karşı etkin bir siyasi, demokratik ve hukuki mücadele başlatır.

Mayınlı arazinin temizlenmesi ile ilgili yasa

Ahmet Türk, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesi ile ilgili yasanın, muhalefet partilerinin tüm itirazlarına rağmen, AK Parti'nin ısrarla ve dayatmayla kendi çoğunluğuna dayanarak Genel Kuruldan geçirdiğini söyledi.

Türk, Meclisteki muhalefet partileri olarak, bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmak için hazırlandıklarını bildirdi.