"Huzuru bozacak hiçbir olaya izin verilmeyecek"

Vali Güler, bu yıl İstanbul'da yapılan yasa dışı eylemlerden yüzde 40'ının son bir ay içinde gerçekleştiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, bu yıl kentte yapılan yasa dışı eylemlerden yüzde 40'ının son bir ay içinde gerçekleştiğini bildirerek, "İstanbul'da huzuru ve asayişi bozacak hiçbir olaya izin verilmeyeceğini özellikle belirtiyorum" dedi. 
Güler, Avustralya Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Harry Jenkins'in ziyareti sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 
Bir soru üzerine Güler, İstanbul'da son günlerde iş yeri ve kamu araçlarına yönelik yapılan bazı yasa dışı gösterilere değinerek, 2009 yılı içinde bu tür olaylarla ilgili emniyet teşkilatının çok dikkatli ve hassas çalışmalar yürüttüğünü söyledi. 
Güler, 2009 yılı içinde bu olaylar nedeniyle gözaltına alınanların 173'ünün tutuklandığını belirterek, şöyle konuştu: 
"Sadece son bir ay içerisinde yakalanan kişi sayısı 142 ve tutuklanan kişi sayısı 68'dir. Bir yıl içerisinde yapılan eylemlerden yüzde 40'ı son bir ay içerisinde gerçekleşti. Polisin hem istihbari çalışmalara önemli bir hassasiyeti var hem de olaylar meydana gelmeden aldığı tedbirler var. İstihbari bilgiler doğrultusunda 200'e yakın molotofkokteyli ve yasa dışı gösterilerde kullanılan materyal ele geçirildi. Bu konuda çok dikkatli ve hassasiyet içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. İstanbul'da huzuru ve asayişi bozacak hiçbir olaya izin verilmeyeceğini özellikle belirtiyorum. Dikkatle takip ediyoruz. Kendilerinden güvenlik güçlerine yardımcı olmalarına devam etmelerini istiyoruz. Şu anda İstanbul'da her türlü kanunsuz eyleme karşı hassasiyetimiz, tedbirlerimiz en iyi ve dikkatli şekilde sürdürülüyor. Bundan vatandaşımız emin olsun."
18 yaşından küçüklere havai fişek satılmayacak
Bir gazetecinin "Son dönemlerdeki eylemlerde havai fişekler kullanılmaya başlandı. Bunların satışı konusunda bir önlem alınacak mı?" sorusu üzerine Vali Güler, önümüzdeki günlerde İstanbul Valiliğinin havai fişek ve benzeri patlayıcı maddelerin kullanımına ilişkin tebliğinin yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Güler, tebliğin havai fişeklerin 18 yaşından küçüklere satılamayacağını öngördüğünü söyledi. 
Bunların imali, satışı, bulundurulacağı ve kullanılacağı yerlerle ilgili kaymakamlıkların bilgilendirileceğini anlatan Güler, tebliğ hükümlerine uymayanların Kabahatler Kanunu'na göre cezalandırılacağını kaydetti. 
"Domuz gribi de göz önüne alınarak okulların erken tatil edilmesi konusunda bir karar var mı?" sorusuna Güler "Şu anda böyle bir karar yok ama Milli Eğitim Bakanlığının buna dair bir çalışması var" diye konuştu.