"İhlas Finans mağdurlarına 59 milyon euro ödeme yapıldı"
Bakan Çiçek, TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtladı
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tasfiye edilen İhlas Finans şirketi tarafından Aralık 2008 tarihi itibariyle 152 bin 118 hesap sahibine, 242 milyon 243 bin dolar ile 59 milyon 125 bin euro ödeme yapıldığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlayan Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yöneltilen soruların önemli bir bölümünün, ilgili bakanların görev ve sorumluluk alanına girdiğini söyledi. Başbakana gelen soruları, ilgili bakanlara yönlendirdiklerini, oradan gelen cevapların da Başbakanlık vasıtasıyla Meclise gönderdiklerini dile getiren Çiçek, bunun da önemli bir kırtasiyeciliğe yol açtığını vurguladı.
Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdulah Gül ile ilgili milletvekillerinin yönelttikleri sorulara ise Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olması nedeniyle yanıt vermeyeceğini belirtti.
Genç'in, İhlas Finans ile ilgili soru önergesine yanıt
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, İhlas Finans mağdurlarıyla ilgili soru önergesini de yanıtlayan Çiçek, şirket kayıtlarında, tasfiyenin başlangıcı olan 10 Şubat 2001 tarihi itibariyle toplam 222 bin 298 kişinin hesabının bulunduğunu bildirdi.
Hesap sahiplerinin, İhlas Finans'ın, faaliyet izninin kaldırıldığı ve tasfiyeye başlangıç olan tarihte, 675 milyon 679 bin 38 dolar ile 244 bin 353 euro parasının olduğunu ifade eden Çiçek, ilgili bakanlığın görev ve sorumluluk alanı çerçevesinde, tasfiye sürecinin başladığı tarihinden bu güne kadar şirket nezdinde 6 defa denetim yapıldığını kaydetti.
Çiçek, ''Şirket tarafından bakanlığa gönderilen Aralık 2008 tarihli tasfiye işlemlerine ilişkin faaliyet raporuna göre, 152 bin 118 hesap sahibine 242 milyon 243 bin 917 dolar, ayrıca 59 milyon 125 bin 66 euro ödemenin yapıldığı anlaşılmıştır'' dedi.
İhlas Finans'ın, neden TMSF'ye devredilmediğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Çiçek, şirketin faaliyet izninin, BDDK'nın kararıyla 10 Şubat 2001'de kaldırıldığını hatırlattı. Çiçek, bütün işlemlerin, o tarihte alınan kararlar çerçevesinde sürdürüldüğünü anlattı.