"İhracattaki artış hızı düşecek"

Çağlayan, "Çin, bugün dünya ihracat şampiyonu oldu. Amerika başta olmak üzere bütün ülkelerin Çin'e yaptığı baskıya Çin defans gösteriyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatçıların yaşadığı sorunları belirleyip bunlar üzerinde politikalar tespit ettiklerini belirterek, çok kısa süre içinde bu tespitleri Ekonomik Koordinasyon Kuruluna (EKK) götürerek ilgili bakanlarla konuşacaklarını bildirdi.

Çağlayan, rakamlara bakıldığında ihracatta 1 Ocak-24 Haziran 2010'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5'luk artış olduğunu belirtti.

Bu yılın ilk aylarında ortalama yüzde 24-25'lerde bir artışın söz konusu olduğuna işaret eden Çağlayan, "Şimdi o hız biraz daha düşecek gibi gözüküyor. Ama orta vadedeki programda belirlemiş olduğumuz 107,5 milyar dolar hedefimizi aşacağız" dedi.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 58'ini Avrupa bölgesine yaptığını hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Avrupa'da üç problem var; bir tanesi Avrupa pazarları daraldı. Bu yıl yüzde 1'lik büyüme öngörüsü var. Benim öngörüm, yüzde 1'in daha altında, sıfıra daha yakın olacağı. Bir diğeri TL avro karşısında değer kazandı. Bu, son derece sıkıntı yaratıyor. 3-4 ay önce 1 avro 2,22 lira karşılığına denk gelirken, bugün 1 avro 1,92 lira karşılığına geliyor. Bu, ihracatçının aynı avro bazında, aynı fiyattan ihracat yapma imkanını ortadan kaldırıyor. Üçüncü olumsuz etki de rakamlar dünyanın her tarafında dolar olarak değerlendiriliyor. 3-4 ay önce 1 milyar avronun karşılığı 1,4 milyar dolardı, bugün ise karşılığı 1,2 milyar dolara denk geliyor. Dolayısıyla dolar/avro paritesinden dolayı avro ihracatımızı aynı rakamlarla yapmış olsak bile, pariteden dolayı daha az ihracat yapmış gibi gözükeceğiz. Oysa bizim avro ihracat rakamımız değişmeyecek. Bunları üst üste koyduğumuz zaman ihracat hızında bir yavaşlama olacağını göreceğiz."

"Proaktif davranıyoruz"

Zafer Çağlayan, avro pazarlarının yeniden gelişmesi, yeniden alıma geçmesinin büyük önem taşıdığını, her zaman Avrupa'nın en yakın tedarikçisinin Türkiye olacağını ifade ederek, "Biz koymuş olduğumuz 107,5 milyar dolarlık ihracat hedefini kesinlikle aşmanın hesabı içindeyiz. Bunun için proaktif davranıyoruz. Bu hadiseler daha gündeme yeni geldiği zaman biz oturduk, arkadaşlara görev verdik" diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa'ya yaptığı özellikle sanayi ürünleri ihracatında talep daralması, parite ve kurun getireceği olumsuz etkisinin görüleceğine dikkati çeken Çağlayan, "Sorunları belirleyip bunlar üzerinde politikalar tespit ediyoruz. Çok kısa süre içinde belirlediğimiz tespitleri, Ekonomik Koordinasyon Kuruluna (EKK) götürerek, ilgili bakan arkadaşlarımızla bu konular üzerinde konuşacağız. Avrupa pazarlarında üç ana başlıkta, avronun değer kaybetmesi, parite ve buradaki pazarların daralmasının ihracat üzerindeki olumsuz etkisini asgariye indirecek tedbirler neler olur bunları ele alacağız" dedi.

"ABD ve diğer ülkelerin baskısına Çin defans gösteriyor"

Devlet Bakanı Çağlayan, ihracatçıların "kur istikrar fonu" kurulması yönündeki talebine ilişkin de şunları kaydetti:

"İhracatçılar çeşitli talepler yapacaklar. Ağaçtan düşen onlar, canı yanan onlar. Taleplerini de dile getirirler. İhracatçıların gündeme getirdiği bu konu, TİM'in gündeme getirdiği bu konu aslında bugünün konusu değil, yıllardır söylenen bir konuydu. Bugün ABD başta olmak üzere ülkeler Çin'e baskı yaptılar. Neydi gayesi? 'Yuan'ı değerlendir.' 'Çin'in ithalatı artsın, ihracatı azalsın.' Çin, bugün dünya ihracat şampiyonu oldu. Amerika başta olmak üzere bütün ülkelerin Çin'e yaptığı baskıya Çin defans gösteriyor. Parası değerlenirse ithalatı artar, ihracatı azalır diye... 8 yıldır Türkiye'de anlatılmak istenen konu da budur. TL'nin dolar, avro karşısında değerlendirmesi, ithalatı artıran, ihracatı zayıflatan konu olarak ortaya çıkıyor. Bütün konuların hepsinin ele alınacağı Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı olacak. Bütün konunun tarafları toplantıya davet edilecek, Merkez Bankası ve diğer ilgili kuruluşlar... Konular enine boyuna tartışılacak. Burada bizim proaktif davranmamız gerekiyor. Biran önce bu işi fazla geciktirmeden, zamanında tedbir alınması son  derece önemli. Burada bir beklenti yaratmak istemiyorum. Ama biz şu anda dış ticaretimizde gerek ihracatı, gerek ithalatı, gerek dış ticaret açığının, cari açığın tamamını görüşecek olan bir çalışmayı yaparak bunu sunacağız. Avronun değer kaybetmesi, TL'nin avro karşısında değer kazanması ithalatımızı artırabilir. Bunların tamamını EKK toplantısında gündeme getireceğiz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir