"İlaç takip sistemi derhal sonlandırılmalı"

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Güngör, "İşlevsiz kalan sistemin uygulamasını derhal sonlandırmaya çağırıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İlaç takip sistemi uygulamasının bir kez daha hüsranla sonuçlandığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, "İşlevsiz kalan sistemin uygulamasını derhal sonlandırmaya çağırıyoruz" dedi.

Güngör Şişli'deki oda merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2 gün önce altyapı hazırlıkları tamamlanmadan uygulamaya konulan ilaç takip sisteminin, dün gün boyu çalışmadığını ve ülke genelinde ilaç hizmetinin durduğunu ileri sürdü.

Akşam saatlerinde yapılan değişiklikle, her kayıt edilen ilaca bir kez kayıt onayı vermesi gereken sistemin, aynı ilacın farklı reçetelerde ve elden yapılan tüm satışlarında onay verir hale getirildiğini belirten Güngör, sisteme her türlü ilaç kayıt edilebildiğini, aynı ilacın defalarca sistem üzerinden satılabildiğini savundu.

Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistem, olmayan, hayali karekodlara dahi onay vermektedir. Böylece sahte ilacı önlemek iddiası ile devreye sokulan ilaç takip sistemi, mükerrer satışa onay verecek şekilde değiştirilmiştir. Bu da sistemin fiilen çöktüğünü göstermektedir. İlaç takip sistemi uygulaması, bir kez daha hüsranla sonuçlanmıştır. İşlevsiz kalan sistemin uygulamasını derhal sonlandırmaya çağırıyoruz."

Danıştay 10. Dairesi'nin aldığı kararla, karekodsuz ilaçların 1 Haziran tarihinden itibaren geçersiz olması uygulamasının yürütmesini durdurduğunu söyleyen Güngör, "Odamız tarafından Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/12 sayılı genelgesinin 4. ve 6. maddelerinde yer alan 1 Haziran 2010 tarihlerinin iptali istemiyle açtığı davada, Danıştay 10. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara göre, karekodsuz ürünlerin 1 Ocak 2011 tarihine kadar eczanelerden hastaya verilmesine olanak tanınmış oldu" dedi.

Bu kararla 24 bin eczanede bulunan milyonlarca lira değerindeki geleceği belirsiz karekodsuz ilacın sağlık hizmetine sunulmasının sağlanmış olduğunu öne süren Güngör, kararın Danıştay'ın web sayfasında yayınlandığını, ancak kendilerine henüz tebliğ edilmediğini bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir