"IMF esneklik sağladı, değerlendirmeler sürüyor"

Bakan Şimşek, G20 dönüşünde IMF'yle yaptığı görüşmeyi değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gönderdiği mektupta bazı konularda esneklik sağlandığını, diğer bazı konulara ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini belirterek, "Dün, bu değerlendirme sürecinin hızlandırılması ve bu önümüzdeki birkaç hafta içerisinde buna ilişkin pozisyonların belirlenmesine ilişkin bir fikir teatisinde bulunduk" dedi.

Şimşek, Atatürk Havalimanında, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile düzenlediği basın toplantısında, Londra'daki temaslarını değerlendirirken, dün G-20 Zirvesi çerçevesinde gayri resmi olarak IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky ile bir araya geldiğini hatırlattı.

Bakan Şimşek, konuyla ilgili üç husus bulunduğunun altını çizerek, bunlardan birincisinin bir programın yapılması için gerekli olan tedbirlerin büyüklüğü, ikincisinin gelir idaresinin güçlendirilmesi, üçüncü konunun ise çapraz vergi denetiminin iyileştirilmesi olduğunu anlattı.

Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aslında bu hususlar konusunda genel olarak yaklaşım olumlu, yapıcı. Özellikle gelir idaresinin güçlendirilmesi konusu Türkiye için çok önemli. Vergi denetiminin daha da iyileştirilmesi konusu da var. Ona ilişkin Maliye Bakanlığımız muhtemelen bir çalışma yapacak. Ondan sonra da tekrar bu konuları IMF ile görüşme imkanımız olacak."

ÖTV indiriminin etkisine yönelik bir soru üzerine, IMF ile bir prensip anlaşması bulunduğunu, almaları gereken tedbirler anlamında bir baz, bir rakam olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bu dönemde aldığımız ve alacağımız inisiyatifleri telafi edecek adımları atmamız gerekiyor" dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, G-20 ülkeleri maliye bakanları toplantısında, ekonomide oluşabilecek risklerin zamanında ve doğru olarak tespit edilebilmesini sağlayacak erken uyarı sistemlerinin kurulması ve bu amaçla ilgili kurumlardan gerekli yapılanmanın sağlanması konularına destek verileceğinin vurgulandığını aktararak, "Türkiye'nin finansal kriz deneyimi diğer ülkelerle paylaşılmıştır. Bu konuda G-20 ülkelerine liderler zirvesi öncesi bir rapor sunulacaktır" diye konuştu.