"İngiliz hükümetinin borç riski tehdidini abartıyor"

Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Pissarides, İngiltere'nin, Yunanistan'ı iflasın eşiğine getiren borç krizi benzeri bir deneyim yaşaması riskinin "düşük" olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Nobel Ekonomi Ödülü'nün bu yılki üç sahibinden biri olan Christopher A. Pissarides, "İngiliz hükümetinin borç riski tehdidini abarttığını" bildirdi.

Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'nda ekonomi profesörü olan İngiliz ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşı Christopher A. Pissarides, Sunday Mirror gazetesinde yazdığı makalede, "İngiliz hükümetinin borç krizi tehdidini abarttığını ve ciddi bütçe kesintisiyle ekonomideki toparlanmayı tehlikeye attığını" belirtti.

İngiltere'nin, bu yıl başında Yunanistan'ı iflasın eşiğine getiren borç krizi benzeri bir deneyim yaşaması riskinin "düşük" olduğunu ifade eden Pissarides, "Hükümet, ülkeyi tehdit eden borç krizi riskini abartıyor" dedi. İşsizlik oranının yüksek ve iş açığının düşük olduğunu, harcamalardaki hızlı kesintinin durumu daha da kötüleştirebileceğini ifade eden Pissarides, bütçe kesintilerinin düşük hızda yapılması gerektiğini savundu.

Maliye Bakanı George Osborne, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda, kamu sektöründe 2015 yılına kadar 490 bin kişinin işten çıkarılacağını ve yapılacak kesintilerin toplamda 83 milyar sterlini bulacağını, devlet dairelerinin bütçelerinde ortalama yüzde 19'luk kesintiye gidileceğini açıklamıştı.

Hükümet, bütçe kesintisiyle, 156 milyar sterlin tutarındaki bütçe açığını 2015 yılına kadar gidermeyi hedefliyor.

İngiliz hükümetinin bütçe kesintisine karşı çıkan kesimler, kamu sektöründe istihdamda, hizmetlerde ve sosyal programlarda kesintiye gitmenin yoksullara orantısız olarak zarar vereceğini belirtiyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir