"İnsan hakları konusunda referandum yapılamaz"
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, Komisyonun bugünkü gündemindeki konuları hakkında bilgi verdi
ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, İsviçre'deki referanduma ilişkin, ''İnsan hakları konusunda referandum yapılamaz, yapılmamalıdır. Çünkü insan hakları doğuştan sahip olunan haklardır. Camilerin, minaresinin olması inanç ve vicdan özgürlüğüyle ilgili bir konudur'' dedi.
Üskül, düzenlediği basın toplantısında, Komisyonun bugünkü gündemindeki konuları hakkında bilgi verdi.
Alt Komisyonun Belçika incelemesinden sonra hazırladığı raporu oy birliğiyle kabul ettiklerini bildiren Üskül, kendisinin davet edildiği 13-15 Aralık tarihlerinde Atina'da yapılacak Akdeniz Ombudsmanlar Birliği Toplantısına katılması için Komisyonun karar aldığını, 10 Aralık günü İstanbul'da saat 10.00'da Ihlamur Kasrında gazete, televizyon ve ajansların temsilci veya genel yayın yönetmenlerinin katılacağı kahvaltı düzenlenmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
"İnsan hakları referandumla ortadan kaldırılamaz"
CHP'li üyelerin İsviçre'de minarelerin yasaklanmasıyla ilgili referandum konusunda Komisyonun bir tavır almasına yönelik önerisinin de görüşüldüğünü bildiren Üskül, bütün üyelerin, İsviçre'de yapılan referandumun insan haklarına aykırı olduğu konusunda görüş birliğine vardıklarını kaydetti.
Üskül, ''İnsan hakları konusunda referandum yapılamaz, yapılmamalıdır. Çünkü insan hakları doğuştan sahip olunan haklardır. Camilerin, minaresinin olması inanç ve vicdan özgürlüğüyle ilgili bir konudur. İnanç ve vicdan özgürlüğü, herkesin istediği inanca sahip olması, ya da istemiyorsa herhangi bir inanca sahip olmamasıdır. Ama aynı zamanda bir inanca sahip olanların o inancın gerektirdiği ibadetleri yapma özgürlüğünü de içerir. İbadet birçok dini inançta o dinin öngördüğü mabetlerde yapılır. Bu bazıları için kilisedir, bazıları için camilerdir. Bu yapıların da inançların gereklerine göre inşa edilmesi, bu hakkın bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Biz konuya böyle yaklaşıyoruz; insan hakkıdır, insan hakları referandumla tanınmaz, referandumla ortadan kaldırılamaz. Bunlar doğuştan kazanılan haklardır. Hukukun yapacağı sadece bu hakları tanımak ve güvence altına almaktır. Bu, Türkiye'de de İsviçre'de de başka herhangi bir ülkede de böyledir'' diye konuştu.
Daha önce 5 Avrupa ülkesinde inceleme yaptıklarını anımsatan Üskül, bu ülkelere ek olarak İsviçre'ye giderek orada da inceleme yapmayı planladıklarını, ancak zaman sıkışıklığı nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini belirtti.
İmralı, Komisyon gündemine alınmadı
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın bir alt komisyon kurularak, İmralı'da inceleme yapılması talebinin de görüşüldüğünü belirten Üskül, Alt Komisyon kurulması önerisinin Komisyon gündemine alınmasının reddedildiğini bildirdi.
İmralı ile ilgili kamuoyunda bilgi kirliliğinin bulunduğuna değinen Üskül, yapılan açıklamaların belli bölümlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Üskül, konuyla ilgili bilgi sahibi olması gereken bazı yetkililer ile bazı milletvekillerinin Abdullah Öcalan'ın 6 metrekarelik hücrede kaldığını söylediğini, ancak kendilerinin aldığı bilgilerin bu yönde olmadığını kaydetti.