"İnternet yasası içinde yeni bir MİT yaratılıyor"

İnternet düzenlemesine ilişkin, Cumhurbaşkanı'na rapor sunan CHP'li Aksünger, Gül'ün yasaya veto koyması gerektiğine inandığını vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, "Torba Kanun Teklifi"nde yer alan internet düzenlemesine ilişkin, "İnternet yasası içerisinde yeni bir MİT yaratılıyor. Ve buna ihtiyaç yok. Yargı yerine kendini koyan bir TİB..." ifadelerini kullandı.  

Aksünger, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi.  

Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) "Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Ulusal ve Uluslararası Durum Değerlendirmesi ile Bilgi Güvenliği ve Kişisel Verilerin Korunması Kapsamında Gerçekleştirilen Denetim Çalışmaları" raporuyla ilgili itirazları olduğunu hatırlatan Aksünger, Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisini Çankaya Köşkü'ne davet ederek bu ve bilişim alanındaki bazı konularda görüşlerini aldığını söyledi.  

Çok büyük bilgi güvenliği sorunları var

DDK'nın raporunun buz dağının görünen kısmı olduğunu, MİT, Emniyet İstihbarat, Jandarma İstihbarat, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) çok büyük bilgi güvenliği sorunları olduğunu ileri süren Aksünger, bu görüşleri Cumhurbaşkanı Gül'e ilettiğini söyledi.  

Aksünger, DDK'nın 2005 yılından sonraki dönemi ciddi şekilde araştırması gerektiğini savunarak, 10 yıllık verilerle TİB'e gelen yargı kararlarının tekrar gözden geçirilmesini istedi.  

Türkiye'de internetin noteri konumunda olan ve güvenlik sertifikalarını veren TÜRKTRUST'un iki yıl önce büyük bir hata yaparak Kuzey Kıbrıs Merkez Bankası ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO'ya sertifika verdiğini anlatan Aksünger, Kuzey Kıbrıs Merkez Bankası'nın bu sertifikayı hemen iade ettiğini, ancak EGO'nun altı ay sonra uyarı üzerine geri verdiğini söyledi.  Aksünger, şunları kaydetti: 

"TÜRKTRUST'un kendisi itiraf etti"

"Bu ne demektir? Bu dönem içinde, her türlü internetin içinde ilişkilendirilmiş bütünlükte olan her yerde güvenlik duvarını aşabilecek bir sertifikadır bu. Bu da kişisel verilerinizin hepsinin alınabilme ihtimalidir. İstediği gibi banka verilerini de elde edebilecek pozisyonda. Bu öyle bir sertifika çünkü. Bugün Türkiye'de mail kullanıp, herhangi bir internet sitesine şifre giren herkesin, şifrelerini de alabilecek ihtimalde olan bir yetkilendirmeyi verdiğini TÜRKTRUST'un kendisi itiraf etti" 

EGO'nun 6 ay bu sertifikayı kullanarak ne yaptığının mutlaka araştırılması gerektiğine işaret eden Aksünger, 2010 yılından bu yana emniyet istihbaratın elinde olan envanterin tutulmadığı konusunun da araştırılmasının önemine değindi.  

Torba Kanun Teklifi içindeki internet düzenlemesine ilişkin görüşlerini de Cumhurbaşkanı Gül'e aktardığını belirten Aksünger, "İnternet yasası içerisinde yeni bir MİT yaratılıyor. Ve buna ihtiyaç yok. Yargı yerine kendini koyan bir TİB...Bunları anlattık" dedi.  

Düzenleme ile TİB içinde yeni bir kadro oluşturulacağını ve yargının vermesi gereken erişimin engellenmesi kararların bu kadro tarafından verileceğini anlatan Aksünger, bu yapı içinde oluşturulacak Erişim Sağlayıcıları Birliği'ni de "kiralık katil" olarak tanımladı. İhtisas Mahkemesi kurmak, 24 saat içinde karar istemek gibi alternatifler dururken, TİB'in yetkilendirilmesini eleştiren Aksünger,  düzenlemenin uluslararası arenada da tepki göreceğini savundu. Aksünger, "Göz boyama ile algı yönetmekle bu kanunu geçirebilirler ama biz her türlü itirazlarımızı gerçekleştireceğiz. Bu gelen panik atak yasalarıyla 'aman biran önce kendimi koruyayım' yasalarıyla birlikte memleketim geleceği karartılacak" diye konuştu.  

"Muhalefet söylediğinde, komplo teorisi gibi algılanıyor"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanı'nın da dinlenmiş olduğuna" ilişkin sözlerini de hatırlatan Aksünger, buna benzer uyarıları geçen yıl yaptığını, ancak muhalefet partisi üyeleri söylediğinde bu sözlerin komplo teorisi gibi algılandığını ifade etti. Başka ülkelerin istihbarat örgütlerinin ve devlet yetkilerinin bu tür iddiaların üzerine gittiğini ve gereğini yerine getirdiğini anlatan Aksünger, Türkiye'de ise yeterli duyarlılığın olmadığını savundu.  

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksünger, Gül'e raporlar sunduğunu ve görüşlerini aktardığını, Gül'ün bu konuları araştıracağını ifade ettiğini aktardı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir