"Irak'ın kuzeyindekilerle görüşülmesi normal"
Cumhurbaşkanı Gül, Finlandiya ve Estonya'ya yaptığı resmi ziyaretlerin ardından Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın özellikle kuzeyindeki dağlık bölgeler teröristler için adeta bir korunma merkezi durumunda olduğunu belirterek "Bununla mücadelede Irak'ta herkesle olduğu gibi Irak'ın kuzeyindekilerle de görüşmekten normal bir şey olamaz" dedi.
Gül, Finlandiya ve Estonya'ya yaptığı resmi ziyaretlerin ardından Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Finlandiya'da başta Cumhurbaşkanı Tarja Halonen olmak üzere Fin yetkililerle yaptığı görüşmelerde her alanda Findandiya-Türkiye ilişkilerini gözden geçirdiklerini söyledi.
İş birliğini kuvvetlendirmek için neler yapılabileceği üzerinde durduklarını ifade eden Gül, ''Dünyada ve yakın çevremizde, ülkelerimizi doğrudan etkileyen sorunları ve bu sorunların çözümü konusunda yapabileceğimiz ortak katkıları ele aldık'' dedi. Gül, her iki ülkenin Cumhurbaşkanı olarak, Türkiye-Finlandiya İş Forumu toplantısına katıldıklarını ifade etti.
Tatar-Türk Toplum Merkezi'ni ve Yuvaskula Üniversitesini ziyaret ettiğini anımsatan Gül, üniversitenin, eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari adına her yıl düzenlediği geleneksel konferansta Türkiye-AB ilişkileri konusunda bir konuşma yaptığını kaydetti.
"Bunlar artık saklanamaz"
Bir gazetecinin, Metris Cezaevi'nde bir kişinin işkence sonucu öldüğü iddiasını hatırlatarak, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
"Türkiye'deki köklü reformlardan bahsederken bunların en önemlisinin insan hakları ile ilgili konular olduğunu burada söyleyebilirim. Ayrıca, bütün gözlemler de şunu göstermiştir ki bu konularda Türkiye'de olağanüstü gelişmeler vardır. Yine bu reformların en önemli parçalarından biri Türkiye'deki şeffaflıktır. Dolayısıyla bu şeffaflık ortamı içinde herhangi bir yanlış yapılabilirse eskiye benzer herhangi bir olay söz konusu olursa, bunlar artık saklanamaz. Bunlarla hemen ilgilenilir ve bunların tekrarlanmaması için ne gerekirse her türlü tedbir alınır."
Irak'la ilişkilerde yeni dönem
Terörle mücadelede önlemler konuşulurken Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle de görüşülmesi yönünde görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
"Sizin şöyle bir hafızalarınızı tazelemenizi isterim. Daha önceki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da yaptığımız yazılı açıklamalarda Irak'taki bütün gruplarla Türkiye'nin temas etmesi gerektiği ve bunu yaptığını zaten açıklamıştık. Ayrıca Türkiye'nin Irak özel temsilcisi var biliyorsunuz; Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin özel temsilcisi... Özel temsilci Irak'ta bütün gruplarla olduğu gibi Kuzey Irak'taki liderlerle de tabii ki görüşüyor. Ayrıca, Bağdat'ta büyükelçimiz var. Savaş döneminde bile büyükelçiliğini kapatmayan çok nadir ülkelerden biriyiz. Büyükelçimizin de orada herkesle görüşmesi var. Irak'ın kendi anayasası var. Bu anayasa içerisinde Irak'ın kuzeyinin ayrı statüleri var.
Bunlar Irak'ın birliği ve bütünlüğü içerisinde tanınmış çeşitli haklardır. Yine herkes biliyor ki Irak'taki otorite noksanlığı yüzünden, Irak'ın özellikle kuzeyindeki dağlık bölgeler teröristler için adeta bir korunma merkezi durumunda; oradan kaynaklanan terör var. Bununla mücadelede Irak'ta herkesle olduğu gibi Irak'ın kuzeyindekilerle de görüşmekten normal bir şey olamaz. Ayrıca şunu da hatırlatırım ki 8-9 sene önce PKK terörüne karşı hep beraber mücadele de edilmiştir.
Ben şuna açıkçası inanıyorum, Irak'ın istikrarı, güvenliği, zenginliği Türkiye ile dostluktan, Türkiye ile iş birliğinden geçer. Bundan matuf bizim de büyük faydamız vardır. Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiler gelişmekte. Gelişmeye başlayan yeni bir dönem başladı. Kuzey Irak'taki Kürt liderlerin söylemlerine bakarsanız, onlar da terörden şikayet etmeye başladılar. Buna 'bela' demeye başladılar. Dolayısıyla bazı son terör hareketleri bu dayanışma, iş birliğini önlemeye dönüktür. Bu açıdan bunlar Türkiye'nin yeni, bugün aldığı bir karar değil, bu yönde zaten bu görüşmeler var. Bunların da gayet doğru olduğu kanaatindeyim."
"Herkes dikkatli olmak zorunda"
Küresel ekonomik krize ilişkin bir soru üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
"Küresel dediğinize göre, bu kürenin içerisinde olan herkes bu konuyu konuşuyor; az veya çok herkes bundan etkilenecektir. Burada hazırlıksız ülkeler var, hazırlıklı ülkeler var. Türkiye daha önce bu krizi yaşadığı, dili yandığı için tedbirlerini daha önce almış bir ülke ama bu demek değildir ki 'bu bizi hiç etkilemez'. Muhakkak ki bizi de öyle veya böyle etkileyecektir. Onun için dikkatli olmak gerekir. Finlandiya'da 1990'lı yıllarda, orada konuştuğumuz için bu konularda geniş biçimde detaylarına vakıf olduk. Onlar da bir finans krizi yaşamışlar. Onlarda da büyük maliyet söz konusu olmuş. Ondan sonra onlar da bazı tedbirler almışlar. Bu bakımdan bu ziyaret ettiğim ülkeler, belki çok etkilenecek ülkelerin başında gelmiyor. Yani kendilerini Türkiye gibi görüyorlar ama herkes dikkatli olmak zorunda, oluyor da..."