"İran'la yapılan protokol diplomasi zaferidir"

Erdoğan, dünkü görüşmelerinde Putin ve Obama'nın, Türkiye ile Brezilya'nın çalışmasını takdir ile andıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,"İran'la yapılan bu protokol aslında bir diplomasi zaferidir. Zorlu bir süreçti ama bu zorlu sürecin sonunda buna ulaşıldı" dedi.

Erdoğan ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Başbakanlık Merkez Bina'da  başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler ve soruları yanıtladılar.

Erdoğan, bir gazetecinin, "Sayın Putin ve Obama ile görüştünüz, zamanlama önemliydi çünkü Birleşmiş Milletler'e verilmiş bir yaptırım tasarısı var, izleniminiz nedir? Bu tasarının dondurulması gibi bir süreç yaşanacak mı? BM Genel Sekreteriyle bir görüşme planlıyor muzunuz?" şu yanıtı verdi:

"Sayın Obama ve Sayın Putin'le dün yaptığımız görüşmelerde öncelikle kendilerini tekrar bilgilendirme fırsatımız oldu. Yaptığımız görüşme uzun uzadıya bir görüşmeydi. Bu görüşmede İran'la yapılan bu protokol aslında bir diplomasi zaferidir. Zorlu bir süreçti ama bu zorlu sürecin sonunda buna ulaşıldı. Burada Brezilyanın da katkısını anmamda fayda var. Sayın Lula'nın da emeğini bir kenara koyamayız. bu çalışmaların neticesinde böyle bir sona ulaştık. Buradaki hassasiyet bir defa şu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na üye olmalarının yanında NPT ile ilgili şartları İran kabul ettiğini orada açıkça yine teyidetti. Tabi bunu teyid ederken, barışçıl amaçlarla uranyum zenginleştirme çalışması yapılacağını da her ülkenin hakkı olması hasebiyle tabi orada buda ayrıca teyidediliyor. Yani yarın biz Rusya ile şu anda nükleer enerji noktasında bir anlaşma yapıyoruz. Dolayısıyla nükleer enerji santralini kurduğumuz zaman bizim de burada zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyacımız olacak. Eğer biz bunu kendimiz yapabiliyorsak, biz kendimiz de bunu şüphesiz ki yapacağız. Ama eser nedir? Barışçıl amaçlı olarak bunu enerjide kullanmaktır. Mesele bu olduğu zaman bu zaten en doğal, tabi haktır."

Erdoğan, dünkü görüşmelerinde Putin ve Obama'nın, "Türkiye ve Brezilya'nın bu çalışmasını takdir ile andılar. Gerçekten başarılı bir diplomasi örneği dediler" diye konuştu.

"Kosova yeni imkanlar ülkesidir"

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova'nın Türkiye ile "stratejik ortak" olarak çalıştığını ve imzalanan dört anlaşmanın da bunu teyit ettiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuşan Taçi, Türkiye'ye, Kosova'yı ilk tanıyan ülke olduğu için teşekkür etti. Taçi, Türk hükümetinin başka ülkelerin de Kosova'yı tanıması yönündeki çabalarından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Kosova Cumhuriyeti'ni bugüne dek 69 ülkenin tanıdığını ve Dünya Bankası gibi önemli kurumlara da üye olduklarını belirten Taçi, Başbakan Erdoğan'ın Libya, Yunanistan, Katar ve Azerbaycan liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleri ve Kosova'nın tanınması yolundaki şahsi çabaları için teşekkür etti.

Yabancı yatırımları çekecek çok iyi bir ortam hazırladıkları için gururlu olduklarını belirten Taçi, Türk yatırımcılara Kosova'daki yatırımlarını artırmaları çağrısında bulunarak, "Kosova, yeni imkanların ülkesidir" dedi.

Taçi, "Kosova devleti, bölgeye barış ve istikrar getirdi. Biz tüm bölge ülkeleriyle çok iyi ilişkiler kurduk ve ikili ilişkileri Sırbistan ile de kurma iradesine sahibiz. Kosova'yı sağlam temellerde inşa etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Görüşmede Türkiye ile dört anlaşma imzalandığını kaydeden Taçi, diplomatik, ekonomik, kültürel ve savunma alanlarında daha kapsamlı ilişkiler kurulacağını belirtti.

Kosova Başbakanı, Türkiye ile stratejik ortak olarak çalıştıklarını, imzalanan anlaşmaların da bunu teyit ettiğini, özellikle eğitim alanında işbirliğine gidileceğini ifade etti. Taçi, Prizren'de hem Arnavutça, hem Türkçe eğitim verecek bir üniversite kurulacağını kaydetti.

Haşim Taçi, Zonguldak'taki maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk halkına baş sağlığı diledi.

"Kosova'nın kederi bizim kederimizdir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu anımsatarak, "Kosova'nın kederi bizim kederimizdir, Kosova'nın sevinci bizim sevincimizdir" dedi.

Başbakan Erdoğan ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi, başbaşa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, Taçi'nin resmi ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirten Erdoğan, 4 önemli anlaşma imzalandığını açıkladı. Bu anlaşmaların iki ülke için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kosova bizler için Avrupa'da, Balkanlar'da bir kilit ülke. Stratejik bir konuma sahip. Bizimle olan ilişkilerinde ise tarihi bağlarımızın olduğu, ortak değerleri paylaştığımız dost ve kardeş bir ülke.

Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerdeniz. O günden bugüne ilişkilerimiz kararlı bir şekilde devam ettiği gibi, dünyada Kosova'yı tanıyan ülkelerin şu anda geldiği sayı 69. Tabii bunun daha da arttırılması için bu destek mücadelemizi uluslararası her platformda devam ettiriyoruz. Nitekim bugün de yine birlikte görüşmeleri yaparken bir diğer taraftan da Azerbaycan, Libya, Suriye, Yunanistan ve Katar'ı aramak suretiyle, bu ülkelerin devlet başkanları ve başbakanlarıyla görüşme imkanım oldu. Bu görüşmeleri de yaptık. Temenni ederim ki kısa zamanda buralardan da olumlu neticeleri alırız.  Taçi kardeşimi Yunanistan ve Suriye'ye davet ettiler. 'Gelsinler tekrar bu konuları görüşelim' dediler. Buralardan olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz.

Bizim siyasi, ekonomik, askeri, kültürel, ticari alanlardaki birlikteliğimiz, dayanışmamız devam ediyor. Bu konuda attığımız ve atacağım adımlar var. Kosova'nın altyapısı ve üstyapısında Türk girişimcilerinin bugüne kadar yaptıkları çalışmalar olduğu gibi bundan sonra yapacakları çalışmalar da var. Bugün yapılan dört anlaşma da bu işin ne kadar paylaşıldığını ortaya koyuyor. Kosova'daki özelleştirme faaliyetlerinde Türk girişimcilerinin bulunmasını özellikle teşvik ediyoruz. İnanıyorum ki bu özelleştirme faaliyetlerine Türk girişimcileri katılırlarsa bundan Kosovalı kardeşlerim de çok çok memnun olacaklardır.

Kosova'nın kederi bizim kederimizdir, Kosova'nın sevinci bizim sevincimizdir. Bugüne kadar, bağımsızlığını ilan ettiği andan itibaren bu olaylara hep böyle baktık. Süreci de bu şekilde takip ettik. Kosova'nın en kısa süre içinde Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini de arzu etmekteyiz. bu noktada da elimizden gelen desteği vereceğiz. Bunun barışa katkı sağlayacağına inanıyoruz."

Başbakan Erdoğan en kısa zamanda Kosova'ya bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını bildirdi.

"Karbonmonoksitten ebediyete intikal ettiler"

Zonguldak'ta hayatını kaybeden maden işçileriyle ilgili açıklamalarda da bulunan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Dün ziyaretimi yapmıştım. Yapılan cansiperane çalışmalar neticesinde, 400 kişilik bir arama-kurtarma ekibinin 25'erli ekipler halinde yapmış olduğu çalışmalar neticesinde tabii oradaki kardeşlerimize ulaşıldı. Ancak arzuladığımız gibi bu gerçekleşmedi. 30 kardeşimizin 28'ine ulaşıldı. Tabii ilk tespitlere göre karbonmonoksitten ebediyete intikal ettikleri anlaşılıyor. Biz kendilerine Allah'tan rahmet diliyoruz. Tüm ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun diyoruz" dedi.

Erdoğan, patlamanın meydana geldiği andan itibaren gerekli çalışmaları yapan bakan, bürokrat, arama-kurtarma ekipleri ve Türk Kızılay’ı görevlilerine de teşekkür etti.

Öte yandan, Erdoğan ve Taçi'nin yaptıkları açıklamaların öncesinde, ilgili bakanlar tarafından Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti Hükümetleri Arasında "Eğitim Alanında İşbirliği Protokolü", "Karayoluyla Uluslararası Yolcu ve Yük Taşınması Anlaşması", "Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ve "Çevre Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" imzalandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir