"İrlanda'nın kesinlikle dış yardıma ihtiyacı var"

Maliye Bakanı Lenihan, İrlanda'nın sorununun bütçe meseleleriyle değil, bankacılık sektörünün yapısıyla ilgili olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DUBLİN - İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, bankacılık sektöründeki sorunların çözülmesi için İrlanda'nın kesinlikle "bir tür dış yardıma" ihtiyacı olacağını söyledi.
Bakan Lenihan, devlet televizyonu RTE'ye yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin, bankacılık sektörünün sorunlarına ve 4 yıllık bütçe planına ilişkin "tavsiyelerde bulunmak üzere" İrlanda'ya geldiğine işaret etti.
İrlanda'nın sorununun bütçe meseleleriyle değil, bankacılık sektörünün yapısıyla ilgili olduğunu vurgulayan Lenihan, "Bankacılık sektöründeki sorunların çözülmesi için bir tür dış desteğe ihtiyacımız olacağı kesin" diye konuştu.
Lenihan, bu süreçte İrlanda'nın yüzde 12,5 olan kurumlar vergisi oranının "riske edilmeyeceğini" bildirerek, bu konunun İrlanda için önemini tüm uluslararası kuruluşlara başından beri ifade ettiğini söyledi.
İrlanda Merkez Bankası Başkanı Patrick Honohan, dün yaptığı açıklamada, İrlanda'nın AB ve IMF'nin binlerce dolarlık kredisini kabul etmesini beklediğini belirtmiş, İrlanda hükümeti tarafından onaylanması durumunda, AB-IMF kredisinin, kullanılmasa bile İrlanda bankaları için finansal "tampon" olacağını kaydetmişti.
AB, IMF ve AMB temsilcileri, İrlanda hükümetiyle resmi düzeyde görüşmelerde bulunmak üzere Dublin'de bulunuyor.
İrlanda Hükümeti, bütçe açığını AB'nin belirlediği seviyeye indirmeyi hedefleyen 4 yıllık bütçe planının detaylarını da kamuoyuyla paylaşmaya hazırlanıyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir