"Kanlı Pazar" soruşturma raporu açıklandı

30 Haziran 1972'de Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın soruşturma raporunda, kurbanlardan hiçbirinin silahlı olmadığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde, 38 yıl önce İngiliz askerlerinin yurttaşlık hakları gösterisi yapan kalabalığın üzerine ateş açıp, 14 sivili öldürmesiyle ilgili uzun süredir beklenen soruşturma raporunun dün yayımlanmasının ardından, "Kanlı Pazar" olarak bilinen olayın sorumlusu İngiliz askerlerinin avukatı, raporun dava yolu açmayacağını düşünüyor.

İngiliz askerlerini temsil eden avukat Stephen Pollard, raporun yayımlanmasından sonra askerlere dava açılıp açılamayacağı sorusuna, "Hayır" yanıtını verirken, soruşturma raporunu hazırlayan komisyonun başkanı hakim Lord Mark Seville'i olayda yanlı bir tutum izlemekle suçladı.

Hakim Seville'i kanıtları elemekle itham eden Pollard, "Sanırım Lord Seville, çok açık sonuçları bulunan ama aynı zamanda aslında kanıtları bulunmayan bir raporu hazırlamak için 12 yıldan ve harcanan 191 milyon sterlinden sonra epey baskı altında kaldı. Tüm yaptığı, teoriyle uyuşan kanıtları tutmak, uyuşmayanları atmak" diye konuştu.

Soruşturma Komisyonu Başkanı Lord Mark Seville, raporunda dava açılmasını tavsiye etmekten kaçınırken, İngiltere Başbakanı David Cameron de raporun insan öldürme veya cinayeti tanımlamadığını söyledi. Belfast savcısı da komisyonun raporunun sonuçlarını mümkün olan en kısa sürede inceleyeceğini belirtmekle yetindi.

"Hükümet ve ülke adına özür dilerim" diyen Cameron raporla askerlerin olay sırasında kontrollerini kaybettiklerinin ve talimatları dikkate almadıklarının belirlendiğini söylemiş, ayrıca "Kanlı Pazar" olayının İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) elini güçlendirdiğini ifade etmişti.

Soruşturma raporunda, "Kanlı Pazar" olarak bilinen olayın sorumlularının, "disiplinlerini kaybeden" ve "hiçbir tehdit oluşturmayan" kurbanların üzerine ateş açan askerler olduğu belirtilmiş, ölenlerin hiçbirinin "öldürme veya ciddi yaralama tehdidi oluşturmadığı" ve sorumluluğun bu ölüm ve yaralanmalara neden olan paraşüt destek bölüğünde olduğu açıklanmıştı.

Raporda, kurbanlardan hiçbirinin silahlı olmadığı, Cumhuriyetçi milis güçlerinden ateş açılmış olsa bile "bu ateşin sivil kurbanların üzerine ateş açılmasını haklı çıkarmadığının" altı çizilmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir