"Kapatma davaları demokratik düzen için”

Yargıtay, siyasi açıklama ve gelişmelerden etkilenmediğini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi açıklama ve gelişmelerden etkilenmeksizin, demokratik düzenin korunması için Anayasa'nın verdiği yetki ve görev ile siyasi parti kapatma davalarını açtığını bildirdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, yürüttüğü soruşturmalarda ve açtığı davalarda hiçbir organ, makam, merci veya kişilerden emir veya talimat almayan, tavsiye ve telkinlerle hareket etmeyen bağımsız bir kurum" olduğu belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi açıklama ve gelişmelerden etkilenmeksizin, demokratik düzenin korunması için Anayasanın verdiği yetki ve görev ile siyasi parti kapatma davalarını açmıştır. Aksinin düşünülmesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kurumsal ve işlevsel yapısı ve hukuk sistemi içerisindeki konumu ile bağdaşmamaktadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görev ve yetkilerini yerine getirme sırasında yönlendirilemeyeceği, aykırı düşünenlerin hukuk devleti ilkesi ile demokratik değerlerden yoksun bulunduğu, bu yöndeki yazı ve beyanların kurumumuzu yıpratmaya yönelik olduğu açıktır. Başsavcılığımızın siyasi parti kapatma davalarını açma konusunda yönlendirildiğine ilişkin yazı, haber, yorum ve düşünce açıklamalarını kınıyor, hukuk devletinin de güvencesi olan Başsavcılığımıza yapılan saldırıları kabul edilemez nitelikte görüyoruz."