"Karnıyarık Geçidi"
ADANA'DAN / Recep ŞENYURT
Adana'nın civar illerle bağlantısını sağlayan ve şehrin tam ortasından geçen D-400 Karayolu, Adana trafiğinin en fazla sıkışık olduğu yerlerden biriydi. Trafiği rahatlatmak isteyen Karayolları, alt geçit ile bunu çözmeye karar vermiş ve gerekli çalışmalara da başlamıştı. Bu çalışmalar sonucunda alt geçit işini 17 milyon liraya ihale etmiş ve alt geçit çalışmaları hızla başlamıştı.
Alt geçit çalışmaları sırasında şehir merkezinde işleri olanlar için süreç adeta işkence olmasına rağmen, alt geçit çalışmaları bitince rahata kavuşulacağı düşüncesi ile Adanalılar bu sıkıntıları sineye çekmişlerdi. Ancak hizmete açılması ile birlikte trafiği rahatlatacağı düşünülen alt geçit, sorunu çözmediği gibi yeni sorunlara sebep oldu.
Battı-çıktı yerine "açık tüp geçiş" modeliyle yapılan 7-8 metre derinlikli alt geçit görüntüsünden dolayı Adanalılar tarafından "Karnıyarık Geçidi" olarak adlandırıldı ve öyle anılmaya başlandı. Yağmurlu havalarda yağmur sularını tahliye edecek sistemin de zaman zaman tıkanması alt geçidin görüntüsüne uygun ve Adanalının da alışkın olduğu sulama kanallarına benzer görüntüler ortaya çıkartmaya başladı.
Altgeçit, Adana'dan transit geçiş yapan araçların işini kolaylaştırmış ancak şehir içine giriş çıkış yapacak araçların kullandığı yolu ise son derece daraltmış oldu. Kaldı ki, otobanın şehir içi kısmı ücretsiz olduğundan şehirlerarası transit geçiş yapanlar otobanı kullanmakta, hatta Adana içinde bir yerden bir yere gitmek isteyen insanların bile tercihi otobandan yana olmakta. Sınırlı sayıda transit geçiş yapan yüzlerce kişi rahatlatılırken; on binler, yüz binlerce Adanalı için şehir içi trafiği tam bir keşmekeş haline getirilmiş oldu.
Mevcut yol transit geçiş için 7-8 metre aşağıya indirilerek, şehir merkezine giren yan yollar adeta patikaya çevrilmiş oldu. Bu sıkıntıyı gören Büyükşehir Belediyesi, cadde ve kavşakların yeniden düzenlenerek yaya ve araçların daha rahat hareket etmelerini sağladığını iddia ettiği, "Akıllı Dokunuş"unu buraya da uyguladı ancak bu durum da geçici çözüm olmanın ötesine geçemedi. Yine aynı dönemde Ziyapaşa'ya girişi için alt geçide trafik ışıkları kondu. Ve bu ışıklar art arda gelen kazalara neden oldu,olmaya da devam ediyor. Alt geçide konan ışıklar alt geçidin mantığını yok ederken diğer yandan bu durum milyonlarca liralık kamu kaynağının da heba olması anlamına geldi. Şu an alt geçit, 7-8 metre aşağıdan gitmek ve şehir içine girecek araçlar için yan yolların daraltılmasından dolayı daha fazla zaman ve para kaybetmekten başka bir anlama gelmemekte.
Tüm bu sorunları ortadan kaldırmak için Karnıyarık Geçidi'nin üzerinin kapatılması en doğru yol olacak gibi görünmekte. Geçidin üzerinin kapatılması ile trafik; transit geçişler alttan, şehir içi geçişler ise üstten olacak şekilde yeniden düzenlenebilecektir. İnsanların sorunları çözülürken milyonlarca liralık kamu kaynağı da fonksiyonel hale getirilmiş olacaktır.
Adana kamuoyu; Ulaştırma Bakanı'nın bu işe el atmasını ve Sayın Bakandan, "Karnıyarık Altgeçidi"nin üzerinin kapatılarak bu sorunun kökünden çözüleceğine dair müjdeli haberler beklemekte...