"Kerkük politikamızda değişiklik yok"

Türkiye, Kerkük'teki gerilim ortamını kaygıyla izlediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye, Kerkük'teki gerilim ortamını kaygıyla izlediğini ve Kerkük politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.

Açıklamada, Irak Ulusal Meclis'inde, Kerkük'ü de yakından ilgilendiren yasama faaliyetleri sürdüğü, son günlerde bu faaliyetler bahane edilerek Kerkük'te baş gösteren gerilim ortamının kaygıyla izlendiği belirtildi.

Ayrıca Kerkük Vilayet Meclisi'nin, Kürt İttifakı mensubu üyelerinin bir basın toplantısı düzenleyerek, Kerkük'ün Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetime bağlanmasını talep ettiği kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Bu çerçevede, Irak'ta bazı yerel ve bölgesel TV kanallarından yapılan yayınlarda bu girişime Türkiye'nin itirazı olmadığına dair iddialar da yayınlanmaktadır. Türkiye her zaman Irak halkını oluşturan tüm toplum kesimlerinin ahenk içinde birlikte yaşamalarını sağlayacak siyasi uzlaşı çözümlerini desteklemiştir. Kerkük'ün de tüm kesimlerinin Irak'ın bütünlüğü içinde adil ve dengeli bir şekilde temsil edildiği özel bir statüyle yönetilmesi gerektiğini savunmuştur. Bu politikamızda herhangi bir değişiklik yoktur ve olması da söz konusu değildir."

Kerkük'te gerginliğe neden olan unsurlar ve yaratılmak istenen "oldu-bittiler"in dikkatle izlendiği ifade edilen açıklamada, "Bu gerginlik ortamının, buna neden olanlar dahil, kimsenin yararına olmayacağı açıktır. Türkiye, Kerkük'te ve Irak'ın genelinde tüm kesimleri bir kere daha uzlaşı ve diyaloğa davet etmektedir. Irak'ta huzur ve istikrarın tesisi doğrultusundaki çabalarımız tüm Iraklı kardeşlerimizle eşgüdüm ve istişare içinde kararlılıkla sürdürülecektir" denildi.