"Kıbrıs'ta başarısızlık, AB'nin süreçlerine zarar verebilir"

ABD'li diplomat Bryza, Kıbrıs'ta çözüm sürecinin zarar görmesi halinde, bunun Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine zarar verebileceğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, "Kıbrıs'ta sürdürülen çözüm çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, AB'nin geleceğine ilişkin başka süreçlerin de zarar görebileceğini" söyledi.

Bryza, Atina'da yayımlanan Ethnos gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs'ta başarı sağlamada yegane yolun, her iki toplumun bu süreçte yapıcı bir yaklaşım içine girmeleri olduğunu belirtti.

"Kıbrıs'ta adil bir çözüm arayışında ABD, BM ve AB'nin adadaki toplumların yanında olmasının, değerlendirilmesi gereken son derece önemli bir fırsat penceresi olduğunu" söyleyen Bryza, "Kıbrıs'ta sürdürülen çözüm çabaları, Tanrı korusun, başarısızlıkla sonuçlanırsa, AB'nin geleceğiyle ilgili başka süreçler de zarar göreblir. Bu da çok şey vadeden bir müzakere sürecini tehlikeye sokarak, yakın gelecekte canlanmasını çok zorlaştıracaktır" diye konuştu.