"Korunduğunu kabul etmiyorum"

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hrant Dink cinayeti davası sanıklarından Erhan Tuncel'in polis tarafından korunduğu iddiasına ilişkin, "Asla böyle bir iddiayı kabul etmiyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Güler, Arnavutluk İçişleri Bakanı Saimir Tahiri ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Güler, Tahiri'yi bakanlığa gelişinde törenle karşıladı. Tahiri, girişte bakanlık şeref defterini imzaladı. 

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güler'e, Erhan Tuncel'in yakalandığı sırada kullandığı ''Devlete hizmet etmenin bedeli bu'' ifadeleri hatırlatılarak bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, ''Bu konu hakkında hiçbir şey söylemek istemiyorum. Mahkeme söyleyeceğini söylemiştir'' dedi. 

Güler, mahkemenin Tuncel hakkında verdiği yakalama kararının ardından polisin gerekli takipleri yaptığını, araştırmasını sürdürdüğünü ve gidebileceği yerlerle ilgili teknik ve fiziki takipler yürüttüğünü söyledi. 

Bu takibin ardından 3 adresle ilgili tespitler yapıldığını ve Tuncel'in bu adreslerden birinde yakalandığını ifade eden Güler, bundan sonra kararın mahkemeye ait olduğunu belirtti. 

Bakan Güler, Tuncel'in polis tarafından korunduğu iddialarının sorulması üzerine de ''Asla böyle bir iddiayı kabul etmem. Kendi ifadesidir. Kendisi de gelip teslim olmuş değildir'' dedi. 

İstanbul'daki DHKP/C operasyonunun sorulduğu Güler, emniyet güçlerine Gülsuyu ve Gazi Mahallesi'nde yasa dışı bir terör örgütünün belli yerlere silah ve patlayıcı madde gömdüğü yönünde bir ihbar geldiğini belirterek, ''İhbar ciddi bulundu, değerlendirildi, arama yapıldı. Şu ana kadar elde edilen bir tespit yok. Bu konudaki ihbarlar tabii ki ciddiyet durumuna göre değerlendirilir'' diye konuştu.  

Bakan Güler, Jandarma Genel Komutanlığının İçişleri Bakanlığına bağlanmasına yönelik çalışmaların sorulması üzerine de İçişleri Bakanlığı makamı önünde bağlı kurumların bayraklarını göstererek, şunları söyledi: 

''Bakın burada bayraklar var. Bu bayraklar arasında Jandarma Genel Komutanlığının bayrağı da var. Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığının bağlı kuruluşudur. İçişleri Bakanlığına bağlanacağı gibi bir husus söz konusu değildir. Ancak Jandarma ile ilgili atama, sicil ve disiplin gibi konularda mülki idare amirlerinin yetkilerini arttıracak bir çalışmayı şu anda yürütmekteyiz. Çünkü güvenlik güçlerinin gerek belediye sınırları içinde, gerek kırsal alanda ve kıyılarımızda hizmet yürüten ayrı birimleri vardır. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kanunen görevlendirilmiş kuruluşlardır.'' 

Gölcük'te bir bebeğin ölümüyle ilgili soru üzerine de bunun bir aile dramı olduğunu söyledi. Güler, ''Bunun tabii statü olarak değerlendirilecek bir boyutu yoktur. Hem annenin hem de babanın statüsü bizim için önemli değil. Annelik ve babalık statüsü bizatihi değerlendirilmesi gereken bir konudur. Yapılan araştırmada kendisinin evli olmadığı ama bir polis memuruyla evlenmek üzere ilişkiye girdiği ve bu ilişkiden bir çocuğu olduğu, aralarında resmi bir evlilik bağının bulunmadığı tespit edildi. Olayın boyutu bir aile faciası şeklinde değerlendirilebilir'' diye konuştu. 

Bakan Güler, annenin psikolojik durumunun yeterli olmadığını tahmin ettiğini belirterek, ''Çünkü normal bir annenin böyle bir hata işleyeceğini düşünüyorum. Elbette bir dramdır, insanlık dışı bir olaydır'' dedi. 

Açıklamanın ardından görüşme basına kapalı gerçekleşti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir