"Lütfen gözlerinizi kapatmayın"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İslahiye'de Suriyelilerin barınma merkezini ziyaretinde, "Türkiye dünyaya insanlık örneği gösteriyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSLAHİYE - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin misafir edildiği İslahiye'deki barınma merkezine geldi.
 
Genel Sekreter Ban, brifingin ardından Türk hükümetine gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Suriyeli sığınmacıların sayısının gittikçe arttığına dikkati çeken Ban, "Türkiye olarak dünyaya insanlık örneği gösteriyorsunuz" dedi.
 
Yaz aylarından itibaren Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısında ciddi bir artış gözlendiğine işaret eden Ban Ki-mun, uluslararası topluma şu çağrıda bulundu:
"Temmuz ayından beri sığınmacı sayılarının arttığını görüyoruz ve bu sayı gittikçe yükseliyor. Suriye'de bu şiddetin ciddi anlamdaki artışı sığınmacıların sayısında da artışa neden olacaktır. Tüm üye ülkelere ve bölgedeki tüm ülkelere yardımlara devam etmeleri çağrısında bulunuyorum. İnsanlar acı çekerken lütfen gözlerinizi kapatmayın. İnsanlara yardım etmek zorundayız. Burada karşılaştığımız insanların hepsi anne, baba, kız kardeş, erkek kardeş. Onlar aslında bizim ailemiz. Lütfen ailemizin yanında duralım."
 
Söylemesi kolay, yapması zor
 
Türk hükümetinin, "açık kapı" politikasını da öven Genel Sekreter, "Bu söylemesi kolay ama uygulaması zor bir konu" diye konuştu.
 
Genel Sekreter Ban Ki-mun, İslahiye kampına gelmekteki asıl amacının buradaki sığınmacılar konusunda bir bilinç ve farkındalık yaratmak olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Genel Sekreterin, Gaziantep'teki temaslarının ardından Ankara'ya geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmesi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi öngörülüyor.