"Mantıksız vize uygulamasına son verin"

AB Bakanlığı, Türk vatandaşlarının vizesiz seyahati için AB ülkelerine ve kurumlarına mektup gönderdi. "Mantıksız ve adaletsiz vize uygulamalarına son verilmesi" çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahati için Avrupa Birliği ülkelerine  ve kurumlarına gönderdiği mektupla, bu konuda alınmış mahkeme kararlarına da atıfta bulunarak vize engelinin kaldırılması çağrısında bulundu.

AB Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Bağış, Avrupa Komisyonu üyeleri, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, AB'deki sivil toplum örgütleri, medya  kuruluşlarının yanı sıra, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stephan Füle'ye ve üst düzey bazı yetkililere gönderdiği mektupta, Avrupa Adalet  Divanı ve bazı ulusal mahkemelerin Türk vatandaşlarının vizesiz seyahati konusunda aldığı kararları hatırlattı.

Mektubunda, AB'nin Türk vatandaşlarına uygulamaya devam ettiği vize rejiminin , son 10 yılda Türkiye'de kaydedilen ekonomik büyüme ile anlamsız hale  geldiğini belirten Bağış, vize uygulamalarının Türk işadamlarının Gümrük Birliği çerçevesinde yararlanmaları gereken adil rekabet ortamına da zarar verdiğini  söyledi.

Bağış, son dönemde Almanya ve Hollanda gibi AB üyesi devletlerin ulusal mahkemelerinin, AB Adalet Divanı içtihadına dayanarak Türk vatandaşlarına vize  serbestisi tanıyan kararlar verdiğini hatırlattı ve en son bu ay içinde de Hollanda Danıştayı'nın Türk vatandaşlarının iş kurma amaçlı seyahatlerinde vize şartı  aranmaması gerektiği kararına atıfta bulunarak, "mantıksız ve adaletsiz vize uygulamalarına son verilmesi" çağrısı yaptı.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir