"Marmara depremi çok şey öğretti"

Afet durumlarında koordinasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Atalay, bunun için bir çalışma yaptıklarını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Marmara Depremi'nde yaşanan acıların çok şey öğrettiğini söyledi.

Atalay, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 1999 yılında yaşanan 2 büyük depremde hayatını kaybeden binlerce vatandaşı bu vesileyle rahmetle andığını söyledi.

Atalay, "O dönemde yaşanan acılar halen içimizde. Tabi ki o acılar bize çok şey öğretti. Millet ve devlet olarak almamız gereken çok büyük dersler olduğunu, çok büyük ihmallerimizin olduğunu, yapmamız gereken çok şey olduğunu ve yapmadığımızı o zaman görmüş olduk" dedi.

Devletin o dönemde adeta aciz kaldığını, olaylara ulaşılamadığını, hatta iletişim bile kurulamadığını hatırlatan Atalay, vatandaşların olağanüstü duyarlılık ve fedakarlık gösterdiğini kaydetti.

Atalay, özellikle planlı kentleşme, yapılaşma ve sivil savunma alanında yapılması gereken çok şeyin olduğunun farkına varıldığını dile getirerek, "Şunu hep biliyoruz ülkemizin konumu bu risklere açık. Sadece deprem değil, sel, çığ gibi doğal afetlere açık. Bizim bu konuda daha fazla tedbirler almamız, hazırlıklı olmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Hassasiyet gösterdik, çalışmalar sürüyor"

Hükümet olarak bu konuda çok duyarlı olduklarını ifade eden Atalay, gerekli yasal düzenlemelerin, araştırmaların, merkezlerin ve gerekli bütçelerin hazırlanmasında çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Atalay, Marmara Depremi'nin yaşandığı dönem ile günümüzü kıyasladığında, o dönem çok yetersiz kalan sivil savunma teşkilatının durumunun bugün çok farklı olduğuna işaret etti.

"Hükümet ve bakanlık olarak olaya çabuk müdahale etme konusunda hassasiyet gösterdik" diyen Atalay, olaya hangi kurumun ne kadar sürede müdahale ettiğini dakikalandırdıklarını, hangi yardımların en önce yapıldığını, sıralamanın yeterince yerine gelmesi için yapılacakları gözden geçirerek bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Afet durumlarında koordinasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Atalay, bu koordinasyonun sağlanması için bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Atalay, "Başbakanlık bünyesindeki acil durumlarla ilgili birim ile İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü bir çatı altında toplanacak. Bunların hepsini birleştirip 'Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi' diye yeni bir kuruluşun oluşturulmasına karar verildi" dedi.