"Masadan kalkarız"

Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı aldı. Kamu-Sen, Memur-Sen'e katılmama çağrısı yapmıştı. Memur-Sen başkanı, kurula katılacaklarını ama uzlaşma sağlanamazsa masadan kalkacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Memur-Sen Yönetim Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı aldı. Memur-Sen Yönetim Kurulu, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu başkanlığında sendika genel merkezinde toplandı. Yönetim Kurulu toplantısında, memurlarla Hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde bugün gerçekleştirilmesi planlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı alındığı bildirildi. Gündoğdu uzlaşma sağlanamazsa masadan kalkacaklarını söyledi.

Memur-Sen Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmeyi Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul'un Devlet Personel Başkanlığı önünde yapacağı belirtildi. Öte yandan Memur-Sen heyeti sendika genel merkezinden ayrılarak Devlet Personel Başkanlığı'na gitti.

KESK: Hiçbir anlamı kalmadı

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "Buradan memur konfederasyonlarına çağrı yapıyoruz. KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak Hakem Kurulu'nun bu tutumundan sonra tekrar toplantıya girip, toplantıyı başlatmanın hiçbir anlamı kalmamıştır" dedi. Özgen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bugünkü toplantısını gerçekleştirmesi planlanan Devlet Personel Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun bugün son oturumunun yapılması gerektiğini söyledi.

Kurul'un dünkü toplantısında, kamu çalışanlarının taleplerinin göz önünde bulundurulamayacağını ve Hükümet'in tekliflerinin dışında başka tekliflerin değerlendirilmesi hususunda bir yetkiye sahip olmadıklarını ifade edildiğini belirten Özgen, kamu emekçilerinin 23 Mayıs'ta yaptığı eylemlerle taleplerini ve iradelerini ortaya koyduğunu dile getirdi. Hakem Kurulu'nun kamu çalışanlarının eylemi öncesinde olduğu gibi davranmaması gerektiğini kaydeden Özgen, Kurul'un kamu çalışanlarının 23 Mayıs'taki iradesini görmesi gerektiğini bildirdi.

Özgen, "Kurul eğer bunu görmüyorsa, sadece Hükümet'in teklifleri çerçevesinde bir görüş ifade edip, diğer bir deyişle Hükümet'in noterliğini yapmak zorunda kendini hissediyorsa bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Hakem Kurulu'nun durumu ve tutumu ortaya çıkmıştır" diye konuştu. Hakem Kurulu'nun bağımsız olmadığını daha önce de dile getirdiklerini anlatan Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Buradan memur konfederasyonlarına çağrı yapıyoruz. KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak Hakem Kurulu'nun bu tutumundan sonra tekrar toplantıya girip, toplantıyı başlatmanın hiçbir anlamı kalmamıştır. Bu konuda KESK kendi açısından nettir. Üç konfederasyon toplantıya girmediği zaman Hakem Kurulu bugün toplanamayacaktır ve Hükümet'in teklifini savunmak zorunda kaldığı için son sözü Hakem Kurulu değil siyasi irade söylemiş olacaktır.

Çünkü Hakem Kurulu'nun inisiyatifi yoktur, iradesi yoktur. Bunu kendileri ifade ediyorlar. O zaman inisiyatif ve irade Bakanlar Kurulu ise siyasi sorumluluk Bakanlar Kurulu'nda ise böylelikle bu toplantıya girmeyerek Hakem Kurulu'nun da böylece bir karara varmaması sağlanmış olur. Eğer herhangi bir konfederasyon içeriye girerse sayısal olarak toplantı başlamak zorunda kalacaktır. KESK olarak başlanmış toplantıya katılıp kamu çalışanlarının bütün taleplerini şerh olarak yazacağımızı burada da ifade ediyoruz. Ama konfederasyonlara düşen bir arada iradelerini ortaklaştırıp  bugünkü toplantıya katılmamaktır. Böylece kamu çalışanlarına dayatılan bu oyunun ortağı olmamaktır. Hükümet yasa döneminde de bu oyunu bize dayattı. Bugün de bu oyunu boşa çıkarmamız lazım." Özgen, bir soru üzerine 23 Mayıs'ta yaptıkları eylemi hatırlatarak, sürecin bu şekilde devam etmesi halinde eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir