"MEB ücretli öğretmenlik istihdamından vazgeçmeli"
Kılıç, her 10 öğretmenden birinin ücretli öğretmen statüsünde görev yaptığını söyledi.
ANKARA- Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, "OECD ortalamaları dikkate alındığında, okul öncesi eğitimde 76 bin 878, ilköğretimde 163 bin 309, ortaöğretimde ise 65 bin 757 derslik açığı bulunmaktadır" dedi.
Kılıç, sendika genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı başında eğitimin durumunu değerlendirdi.
Türkiye'de kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen olmak üzere 678 bin 551 öğretmen olduğunu belirten Kılıç, her 10 öğretmenden birinin ücretli öğretmen statüsünde görev yaptığını söyledi.
Eğitim fakültelerinden mezun olarak KPSS barajını geçip öğretmen olmaya çalışan 400 bin, ataması yapılmayan öğretmen olduğunu belirten Kılıç, yeni açılan fakültelerle toplam 79 eğitim fakültesinin hizmet vereceğini ifade etti.
Kılıç, 2010 yılında eğitim fakültelerinden 50 bin öğrencinin mezun olduğunu, KPSS'ye müracaat edenlerin sayısının ise 280 bin olduğunu belirtti.
"Öğretmen açığı evrensel ve bilimsel kriterlere göre hesaplanmamaktadır" diyen Kılıç, öğretmen açıklarının, kalabalık sınıf mevcutları, ikili eğitim, birleştirilmiş sınıf ve taşımalı eğitim uygulaması nedeniyle 400 binlere ulaştığını ileri sürdü.
"Ücretli öğretmenlik"
Kılıç, MEB'in Şubat 2010'da yayımlanan MEB İç Denetim raporunda resmi öğretmen açığının 133 bin 317 olduğunun ifade edildiğini belirterek, "Bakanlık eğer öğretmen açıklarının kapatılmasında samimi ise ilk adım olarak, bu yıl içinde kendi açıkladıkları 133 bin 317 kişilik kadrolu öğretmen ataması yapmalıdır. Kadrolu istihdam dışındaki bütün istihdam biçimleri iptal edilmelidir" ifadesini kullandı.
Eğitimin giderek paralı hale geldiğini öne süren Kılıç, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı verilerine göre, 4 bin 193 dershanenin olduğunu söyledi.
Dershane sayısı giderek artarken derslik ve okul sayısında azalma olduğunu iddia eden Kılıç, Türkiye'de okul öncesi eğitimde yüzde 32, ilköğretimde yüzde 98, ortaöğretimde yüzde 65 okullaşma oranı olduğunu belirtti.
MEB verilerine göre, ilköğretimde derslik başına 32, ortaöğretimde ise derslik başına 33 öğrenci düştüğünü ifade eden Kılıç, "Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilköğretimde ve ortaöğretimde derslik başına 44 öğrenci düşmektedir" dedi.
OECD ortalamaları dikkate alındığında, okul öncesi eğitimde 76 bin 878, ilköğretimde 163 bin 309, ortaöğretimde ise 65 bin 757 derslik açığının bulunduğunu dile getiren Kılıç, bu sorunların eğitime ayrılan payın düşük olmasından kaynaklandığını öne sürdü.
Kılıç, 2010 yılında MEB bütçesinden yatırımlara ayrılan payın yüzde 6.32 olduğunu söyledi.
Bu nedenden dolayı "okulların kendi yağıyla kavrulduğunu, öğretmenin veliyle para ilişkisine girmek zorunda kaldığını" ileri süren Kılıç, "Her 4 okuldan 3'ü, yakacak, elektrik, su ödeneği gibi ödenek sıkıntısı çekmektedir. İlköğretim okullarına bu konuda neredeyse hiç destek olunmamaktadır" dedi.
Yeni eğitim-öğretim yılının ekonomik yükünün yine velilerin omuzlarına yüklendiğini iddia eden Kılıç, "2010-2011 eğitim-öğretim yılında çocuklarının daha iyi eğitim alması için 'ekonomik fedakarlık' yapacak, ilköğretimde çocuğu olan her veli, yıl boyunca ortalama 3 bin 131 TL harcama yapmak zorunda kalacaktır. Okul servislerinin 8 aylık ortalama maliyeti tek bir öğrenci için 1500 TL'yi bulmakta, ev ile okul arasındaki mesafe arttıkça servis ücretleri de artmaktadır" diye konuştu.
"Okullar açılırken okulların fiziksel sorunları giderilmemiştir" diyen Kılıç, her iki okuldan birinde her türlü fiziksel donanım eksikliğine rastlandığını ileri sürdü.
Engellilerin eğitim hakkına da değinen Kılıç, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan engellilerin eğitim hakkından yeterince faydalanamadıklarını söyledi.
Kılıç, Türkiye'de 8 milyon engellinin yüzde 36.3'ünün okuma yazma bilmediğini, engelliler arasında ilkokul mezunlarının oranının yüzde 41 olduğu bilgisine yer verdi.
Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, "MEB'in ücretli öğretmenlik istihdamından vazgeçmesi ve resmi olarak açıklanan öğretmen açığı kadar kadrolu öğretmen ataması yapması gerektiğini" ileri sürdü.