"Milletvekillerimize siyasi gölge düşsün istemedik"

Devlet Bakanı Arınç, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısını "beklenmedik bir olay" olarak niteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bizim milletvekillerimizin katılıp katılmamasının geminin uğradığı akıbetle hiçbir şekilde ilgisi yok. Biz milletvekillerimizi böyle bir olaya bir siyasi gölge düşmemesi amacıyla göndermedik" dedi.

Arınç, Kanaltürk televizyonunda canlı yayınlanan "Pazar Politika" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısını "beklenmedik bir olay" olarak niteleyen Arınç, "Herhalde gemidekiler de bu kadarını beklemiyorlardı. Yoksa kan döküleceğini bilseler, İsrail'in böyle bir müdahalede bulunacağını bilseler, göz göre göre bu insanların canını ortaya koymazlardı. İnsani amaçlı gidiyorsunuz, böyle bir amaçla giderken o insanların ölümüne, yaralanmasına imkan hazırlayacak bir şeyi eminim ki hiçbirisi de düşünmemiştir. İsrail korkulanı meydana getirdi" diye konuştu.

İsrail'in olay anından itibaren bilgi ve haber kirliliği meydana getirdiğini, haber akışını kapattığını anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef Türkiye'de de bunu etkisinde kalan bazı çevreler var. Bu çevrelerin söyledikleri kendi bilgileri değildir. Kara propagandanın eseridir. İsimlerini vermeyeceğim. Onlara acıyorum. Böyle bir olay karşısında bile hala İsrail'i haklı görmeye yönelmiş 'Aslında kabahat bu tarafta' demeyi düşünen pek çok vicdansız kalemler, söz alanlar mevcut. Bir siyasetçi de durumdan vazife çıkarıp şunu söylüyor, aslında çalışkan da bir insan ama hep kafası bunlarla meşgul maalesef. 'Gemiye son ana kadar AK Partili milletvekilleri de bineceklerdi, binmediler. Parti onlara engel oldu ,demek ki bir bildikleri varmış'. Allah'tan kork be adam. Böyle bir mantık olabilir mi?"

"Davos'taki tokadın acısını hala unutmamışlar"

Bu tür aktivitelere AK Partili milletvekillerinin zaman zaman katılmak istediklerini ancak kendilerinin olayların içerisine siyasi bir boyut katılmasın, partiyle olaylar arasında ilişki kurulmasın diye milletvekillerini bu tür eylemlerden uzak tutmaya çalıştıklarını anlatan Arınç, "Gemide Avrupa Parlamentosundan, İsveç Parlamentosundan, Almanya Parlamentosundan milletvekilleri olduğunu biliyorum. Onlara kimse bir şey demiyor. Ama Türkiye'den milletvekili katılırsa bunun farklı anlamlara çekilebileceğini düşündüğümüz için arkadaşlarımızdan rica etmişiz; 'ne olur, onların amaçları daha temiz ve daha duru kalsın.

Ola ki birileri, o zalimler AK Parti ile bu olay arasında bir ilişki kurarlar, yarın bu, Türkiye'nin de AK Parti'nin de aleyhine olur. Aynı zamanda da bu hareketi de kirletebilir, gölgeleyebilir' demişizdir. Böyle bir amacımız varken o beyefendi diyor ki 'Bunlar gemiye binmediğine göre...' Onlar binmediğine göre sen bineydin keşke? Türkiye'de bazı tabuların yıkılması için AK Partiden çok fazla bir şey beklemeden kendilerinin biz de varız demeleri lazım. Ama Türkiye'de yapılan hareketlerin, konuşmaların, eylemlerin içerisine de bu beyefendiler girmiyorlar.

Girenleri de bir şekilde eleştirmeye çalışıyorlar. Bizim milletvekillerimizin katılıp katılmamasının geminin uğradığı akıbetle hiçbir şekilde ilgisi yok. Biz Türkiye'deki iç politikayı dikkate alarak bunun dışarıdaki yansımalarının da olumsuz olabileceğini düşünüp böyle bir karar verdik. Bu zalimce bir iftiradır. Biz milletvekillerimizi böyle bir olayda bir siyasi gölge düşmemesi amacıyla göndermedik, bunu herkesin bilmesi lazım" diye konuştu.

Saldırı sırasında İsrail askerlerinin "One minute" diye bağırdıklarının hatırlatılması Arınç, "Arkadaşların ifade ettiğine göre vururlarken, döverlerken bazı askerlerin 'one minute' dediklerini onlar söylüyorlar. Olabilir. Demek ki Davos'taki tokadın acısını hala unutmamışlar" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir