"Milli füze şu aşamada alternatif değil"
Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, uzun menzilli füzede milli üretim şu aşamada alternatif olmadığını, sonraki aşamada yol haritasında yer aldığını söyledi
ANKARA - Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, uzun menzilli hava ve füze savunma projesinde, uluslararası alım yerine yerli bir firma ila çalışma alternatifinin şu an için gündemde olmadığını, Türk silahlı kuvvetlerinin acil ihtiyacının karşılanmasının ardından bir sonraki aşamada ise bunun gündeme alınmasının yol haritaları içinde bulunduğunu söyledi.
Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, bu hafta yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin Çin ile sözleşme görüşmelerini sürdürdüğü füze sisteminin ülkeye büyük bir altyapı kazandırmayacağını belirterek, "Sistem milli olmalı. Fırsat verilirse biz de yaparız" demişti.
Ergeneman'ın uzun menzilli füzeyi Aselsan'ın yapması önerisine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayar, "Yüksek irtifayı da bir milli çözümle getirmek yol haritamızın içinde ama şu anda Türkiye'de bu anlamda hava savunma sistemimizde bir eksiklik var ve bunun kapanması gerekiyor. Yani bunu da süratle kapatmamız gerekiyor, onun için bir hazır çözümü şu anda süratle arıyoruz" dedi.
Türkiye ilk uzun menzilli füze projesinde Çinli CPMIEC şirketi ile sözleşme görüşmelerine başlama kararı almış, bu karar ihaleye katılan ABD'nin ciddi tepkisine neden olmuştu.
İlk aşamada teknolojini transferi ve ortak üretimi de içeren bir uluslararası alımı düşündüklerini belirten Bayar, uzun menzilli füzede milli üretim konusunun da paralel bir çalışma olarak ilerlemesi gerektiğini belirtti. Bayar, "Şu aşamada alternatif değil çünkü biz birkaç sene içinde bu hava savunma sistemini getirip kurmak istiyoruz. Bizim hedefimiz bu, onu geliştirmeyle yapamayız, o daha uzun bir yol haritası içinde yapılabilir ama paralel düşünmek lazım. İkisinin paralel gideceğini düşünmek lazım" dedi.
[PAGE]
Genel maksat helikopteri projesi
Bayar'a genel maksat helikopteri projesinde United Technologies Corp'un birimi olan Sikorsky firması ile yapılan sözleşme görüşmelerinin ne aşamada olduğu da soruldu. Sözleşme görüşmelerinin bu yıl sonuna kadar bitirilmesinin hedeflendiği hatırlatılan Bayar, "Hala o hedefi muhafaza ediyoruz artık geri sayım başladı... Şöyle olur, birkaç gün birkaç hafta kayar en fazla; ama biz bu işi artık bitirme hedefiyle hareket ediyoruz" dedi.
2007'den bu yana devam eden genel maksat helikopteri ihalesinde 2011 yılındaki Savunma Sanayi icra Komitesi toplantısında Amerikan Sikorsky firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. 3.5 milyar dolar değerindeki projede sözleşme görüşmelerinin uzaması soru işaretlerine neden olmuştu.
Sözleşme görüşmelerinde bir başka üretici alternatifinin gündemde olmadığını belirten Bayar, söz konusu helikopterin çok büyük bir bölümünün Türkiye'de üretileceğini hatırlattı ve "300 helikoptere kadar bir planla hareket ediyoruz, bir o kadar da yurtdışına satış projeksiyonumuz var. Dolayısıyla havacılık sanayimiz için çok önemli bir proje. Onu basit bir helikopter alımı olarak görmüyoruz" dedi.