"Öcalan, bunları yakalasa sopa ile kovalar"

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP'nin barajı geçmek için çözüm sürecini feda ettiğini söyledi: Öcalan adını kullanarak yalan söylüyorlar. Öcalan bunları yakalasa muhtemelen sopayla kovalar 'her şeyi mahvettiniz' diye...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akdoğan, "Çözüm Sürecinin düşmanları olarak adlandırabileceğimiz statüko cephesi bu son seçimden önce HDP'yi bir proje olarak kullandı, taşeron şekilde kullandı" ifadelerini kullanarak, "Yani HDP, Çözüm Sürecinin düşmanları olan ve kendi varlığına da karşı olan statüko cephesine kendisini de kullandırtmış oldu. Burada AK Parti'yi devirme hedefinin ardında aslında Çözüm Süreci ve İmralı'yı bitirme yaklaşımı vardı" şeklinde konuştu.

"Silah bırakmaya odaklanmış bir süreçten bahsediyoruz"

Akdoğan, "Son 'Çözüm Süreci' dediğimizde biraz daha doğrudan örgütün silah bırakmasına odaklanmış bir süreçten bahsediyoruz. Geçmiş dönemlerde örgüt iki üç yılda bir adeta panik atak geçirir gibi süreci sabote eden birtakım eylemlerde bulundu, strateji değiştirip topyekün saldırarak devleti dize getirmeye çalıştı, bunu 2011'de Silvan saldırısından sonra gördük. O dönemde çok kapsamlı bir terörle mücadele uygulandı ve bin 450 civarında örgüt üyesi etkisiz hale getirildi" dedi.

Akdoğan "Öcalan'ın şubat başında verdiği silahları bırakmak için kongre toplayın çağrısını üç hafta geciktirmiştir. Öcalan sözlü, yazılı, imzalı her türlü mesajını vermiştir. Ancak HDP bunu açıklamaktan imtina etmiştir" ifadelerini kullandı.

"Örgüt defalarca 'ben ateşkesi bozuyorum' demiştir"

"Seçimden sonra örgüt doğrudan eylemlilik kararı almıştır, kendisi bunu defalarca ifade etmiştir. 'Hükümet şunu yaptı, bunu yaptı' diyenler açsınlar örgütün açıklamalarına baksınlar" diyen Akdoğan,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örgüt defalarca 'ben ateşkesi bozuyorum' demiştir, kimse Hükümete fatura kesmeye kalkmasın. Ortada çok açık cinayetler var, önce kalkıp bunu yani iki eşit yapı arasında bir mücadelenin verilen kurbanları, zayiatları gibi görmeleri bile teröre destek anlamına gelir, burada daha net bir tavır takınmaları gerekir."

"İmralı bir talk-show alanı değil"

Akdoğan, "Her verdikleri ayrıntı yalan tamamen uydurma. Bu izleme heyetiyle ilgili de sayılar verdiler, isimler verdiler, 'şöyle olacak' dediler, 'böyle olacak' dediler. O gün de ben açıkladım 'külliyen yalan' diye. Bu meseleyi tamamen izleme heyetine getirip dayandırmaları da doğru değil, anlamsız. Çünkü Öcalan neticede bir çağrı yapacaktı, yaptı. Ve en geniş şekilde bu kamuoyuna yansıdı. Basına yansıdı. Uluslararası camiaya yansıdı. Bunu herkes tartıştı. Bunu başka bir heyete tekrar aktarmasına ihtiyaç yoktu. Burada bunun ötesinde İmralı bir talk-show alanı da değil. Sürekli heyetler oraya turlar yapsınlar. Bunlar aynı mesajı tekrar etsin. Bu mesaj zaten verilmiştir. Bunun ötesinde çok bir anlamının da kalmadığını düşünüyorum" dedi.

"Öcalan yakalsa sopa ile kovalar"

Akdoğan, şöyle devam etti: Barajı geçmek için süreci feda ettiler. İnsanlar size oy verdi süreç de türbülünsa girdi. Sizin oy almanız sürece olumsuz bir etki yaptı. HDP’nin hiçbir karşılığı yok. HDP’nin hiçbir anlam ifade etmeyen bir pozisyonu var. Sen AK Partiyi devirme sürecinde rol alacaksın, AK Parti’ye gel her şeyi sen yap diyeceksin. HDP tabanı Kürtler, HDP’li yöneticilere hesap sormalı. Siz nasıl bir oyuna alet oldunuz? Sürekli Öcalan adına yalan söylüyorlar. Öcalan adına sürekli kandırıyorlar. Büyük bir sorumsuzluk var. Öcalan bunları yakalasa sopayla kovalar diye düşünüyorum. HDP eksen kayması yaşadı. HDP tabanı bunun hesabını sormadı. Demirtaş kendi PR’nı yaptı. El bebek gül bebek, bir çiçek çocuğu olarak imaj imalatına dönüştü. Şimdi kıvranıyorlar, şimdi ne olacak. Kandil’le kendi aralarında bir anlaşma olduğu söylenebilir.