"Öcalan'ın koşullarında değişikliğe gidilecek"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın daha geniş bir odada kalacağını belirtirken, "Öcalan'ın hem KCK hem halk üzerindeki hem de dünya siyaseti üzerindeki etkisi düşünülerek stratejik bir rolünün olduğunun görülmesi gerekiyor" dedi. 

ANF'ye göre, bir televizyon programına telefon ile katılan Demirtaş, Öcalan ile yaptıkları son görüşme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Görüşmelerinde Öcalan'ın konumunun stratejik önemde olduğunu özellikle belirttiğini ve bunun mesajda da dile getirildiğini belirten Demirtaş, "Öcalan'ın hem KCK hem halk üzerindeki hem de dünya siyaseti üzerindeki etkisi düşünülerek stratejik bir rolünün olduğunun görülmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Öcalan'ın sınırlı imkanlarına rağmen gündemi takip etmeye çalıştığını savunan Demirtaş, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın demokrasi paketi, anadilde eğitim, seçim barajına ilişkin basına yansıyan değerlendirmeler ile ilgili şöyle dedi: 

"Katılımcı yöntemle uzlaşma temelinde bir paketin yapılması gerekiyor. Tek taraflı bir yaklaşım olmaz. Öncelikle bunu görmek gerekiyor. Kapsamlı değerlendirmelerimizi belki sonra iletiriz. 2. paket ortaya çıkmadan konuşmak doğru olmaz. Kürt sorununun nihai durumunu çözmek başka türlü mümkün değildir. Şu anda bir tartışma zemini yakalandı. Daha önce taleplere kulaklarını tıkayan bir hükümet yerine şu anda en azından hazırlık yapan bir hükümet var. Bu yönüyle bakıldığında sürecin ilerlemesi imkanı var. Fakat paketin içeriğinin açıklanmaması bir handikaptır. Bu süreci ilerletmek için bir süreç başlattık. Bunun ele alınması gerekiyor." 

Öcalan'ın koşullarında belli bir değişikliğe gidileceğini söyleyen Demirtaş, "Öcalan daha geniş bir yere alınacak. Öcalan'ın konumunu stratejik ele almak siyasi konumuyla bağlantılıdır. İmralı'da bulunan 5 mahkum arkadaş orada bulunuyorlar" ifadelerini kullandı.