"Örgütlü mücadeleye sonuna kadar sahip çıkmalıyız"

TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 15. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı, Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Gençay Gürsoy, Cumhurbaşkanlığına bağlı Denetleme Kurulu'nun başta TTB olmak üzer meslek birlikleri hakkında bir rapor hazırladığını, birliklerin suçlandığı rapor hakkında detaylı bilgi alamadıklarını belirterek, "Örgütlü mücadeleye sonuna kadar sahip çıkmalıyız" dedi.

TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 15. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı, Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.

Üç gün sürecek kurultayın açılışında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Gürsoy, 15 yıldır düzenlenen kurultayların amatör ruhla hazırlandığını, mucizevi bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Sağlık Bakanlığının bu kurultaylara ilgi göstermediğini, ancak kurultaylarda ortaya çıkan bilgilerden yararlanılması gerektiğini belirten Gürsoy, farklı siyasi düşüncelerde olmalarına rağmen bakanlıkla ortak çalışmak istediklerini vurguladı.

TTB ve meslek odalarının hakları ve olanaklarının alınmak istendiğini savunan Gürsoy, şunları söyledi:

"Devlet Denetleme Kurulu, meslek birliklerini incelemeye aldı, bir rapor hazırladı. Meslek birlikleri hakkında suçlayıcı ifadelerin yer aldığı raporda, siyasetle uğraşıldığı, yapının değişmesi gerektiği belirtilmiş. Barolar Birliği, Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği, Mali Müşavirler Birliği gibi, onları da kapsıyor. Biz bizimle ilgili raporda yer alan ifadeleri öğrenmek amacıyla başvurduk, verilen cevapta yaklaşık 1100 sayfalık bir rapor olduğu, gizli olduğu ifade edildi. Bizimle ilgili bilgileri bile söylemediler, bu onların demokrasi anlayışını gösterir."

Kuşatma hareketi var

Sağlık Bakanlığının "12 Eylül hukukuna" dayanarak, tabip odaları ve TTB'yi denetlemeye teşebbüs ettiğini, buna izin vermediklerini bildiren Gürsoy, "Bir kuşatma hareketi var. Bunlar siyasi iktidarla önümüzdeki yıllarda ciddi sorunlarla yüz yüze kalacağımızın göstergesi. Tek çare birlik ve meslek örgütlerine sahip çıkmak. Örgütlü mücadeleye sonuna kadar sahip çıkmalıyız" dedi.

Gençay Gürsoy, hükümetin, tam gün ve kamu hastanelerini birleştirme yasaları üzerinde çalıştığını, bu çalışmaları yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ise tıpta uzmanlık eğitiminin önemine vurgu yaparak, bu tür toplantılarda hekimlerin genel çıkarlarının daha çok gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Tüker ise ilk kurultayın 27 Şubat 1994'te yapıldığını, kurultayların Ankara, İstanbul ve İzmir'de 3 yılda bir dönüşümlü olarak gerçekleştirildiğini kaydetti.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Bor ise tıp fakülteleri hastanelerinde, daha çok hasta bakımını zorlayan bir sistem olduğunu, bu nedenle akademik çalışma yapılamadığını söyledi.

Kurultayda, açılış konuşmalarının ardından, "Tüm Gün ve Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarıları ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Üzerine Etkileri" konulu ilk panel yapıldı.