"Ortadoğu'yu okumak önemli"
Chatham House’un İstanbul toplantısında dünyanın önemli kanaat önderleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ekonomik ve demokratik reformları ve küresel güçlerin bölgedeki stratejilerini değerlendirdi.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı Dinçer,“Bölgenin istikrarına ve sorunların barışçı yollarla çözümüne yönelik atılacak adımlar, bölgenin en büyük ekonomisi olan ülkemize de olumlu yansıyacak. Dünyada başlıca enerji kaynaklarının yer aldığı ve büyük bir pazar potansiyeli bulunan bölgedeki gelişmelerisıkı sıkıya izlemek ve gelişmeleri doğru okumak ülkemizin geleceği açısından kritik önem taşıyor” dedi.
Uluslararası siyaset, ekonomi ve iş dünyasının önde gelentemsilcileri, Akbank’ın ev sahipliğinde İstanbul’da dünyanın saygın düşünce kuruluşlarından İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’un Türkiye projesi kapsamındaki dördüncü toplantısında bir araya geldi. “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Yeniden Yapılanma” ana teması ile düzenlenen toplantılarda Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki gelişmelerve gelişmelerin Türkiye’ye etkileri ele alındı. Başta Suriye’deki siyasi olaylar ve İran’ın enerji projelerinin bölgenin istikrarına ve uluslararası ilişkilere yansımalarının ele alındığı toplantılarda, dünyadaki başlıca güçlerin bölgedeki stratejileri de tartışıldı.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi ve Chatham House Mütevelli Heyeti Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, Ortadoğu’daki gelişmeleri doğru okuyabilmenin Türkiye’nin bölgedeki konumunu güçlendirmesine önemli katkı sağlayacağına işaret etti.
“Ortadoğu’nun yeniden şekillendiği, uluslararası güç dengelerinin değiştiği bir dönemden geçiyoruz” diyen Suzan Sabancı Dinçer, “Bölgedeki gelişmeler uluslararası ekonomide denge arayışlarına yönelik tartışmaların yaşandığı bir sürece denk düştü. Bu da yaşanan gelişmelerin önemini ve yansımalarını daha da artırıyor. Bugün Ortadoğu yanı başımızda bulunan, gelişmelerle ülkemizi bire bir etkileyen bir bölge. Bölgenin istikrarına ve sorunların barışçı yollarla çözümüne yönelik atılacak adımlar, bölgenin en büyük ekonomisi olan ülkemize de olumlu yansıyacak” dedi.
Dinçer şöyle devam etti:
“Dünyada başlıca enerji kaynaklarının yer aldığı ve büyük bir pazar potansiyeli bulunan bölgedeki gelişmeleri sıkı sıkıya izlemek ve gelişmeleri doğru okumak ülkemizin geleceği açısından kritik önem taşıyor. Orta Doğu er ya da geç belli bir dengeye ve istikrara kavuşacak. Ülkemiz bölgedeki gelişmeleri doğru analiz ettiği ve fırsatları akıllıca değerlendirdiği oranda önümüzdeki dönemde atılımlarını, çıkışını sürdürecek ve bölgesindeki konumunu güçlendirecek.”
Üç ana başlıkta tartışıldı
Chatham House Direktörü Dr. Robin Niblett, İstanbul’da dördüncü toplantılarını gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “Yaşanan son gelişmeler Ortadoğu’nun geleceğinin tartışıldığı bu son toplantımızın zamanlamasının doğruluğunu ve önemini teyit ediyor” diye konuştu. Chatham House Yuvarlak Masa toplantısında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da, Arap Baharı sonrasında ortaya çıkan gelişmeler üç ana başlık altında tartışıldı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yeniden yapılanma kapsamında Suriye’deki gelişmeleri değerlendiren katılımcılar, Suriye’deki mevcut durumda karşısında başlıca ülkelerin stratejilerini konuştular. Ayrıca, İran’ın enerji programını ve Körfez’deki Arap ülkelerinin güvenliğini de ele alan Chatham House katılımcıları, gelişmelerin daha geniş etkilerini ve bölgedeki diğer ülkelerin olası politikalarını tartıştılar. Toplantıda Arap Baharı sonrasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki reformlar da ele alındı. Katılımcılar, bu kapsamda bölgedeki siyasi yapının demokrasiye geçiş sürecindeki etkisi üzerinde durdular