"Otomotiv ihracatında 2008'i yakalamak imkansız"

Sabuncu, ikinci çeyrekte dış satışların düşüşe geçtiğini ve bu yıla ilişkin hedeflerinin zora girdiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2010 yılının ilk üç ayında ihracatta yaşanan yüzde 40'lara varan artışın Haziran ayında eksiye döndüğünü ve 2010 yılına ilişkin hedeflerinin zora girdiğini belirtti. Sabancu, otomotiv ihracatında 2008 yılını yakalamanın artık imkansız olduğunu vurguladı.

OİB' Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektörünün 6 aylık performansını değerlendirdi. Yılın ilk çeyreğindeki ivmenin yavaşladığını, euro-dolar paritesinin bugünkü seyrinde devam etmesi ve uzun yol navlun desteği gibi ihracatı destekleyen mekanizmaların harekete geçirilmemesi halinde ihracat hedeflerinin yakalanamayacağını açıkladı.

OİB ihracatının 2010 yılında geçen yılın ilk altı aylık dönemine göre yüzde 20 seviyesinde bir artışla 8.2 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Sabuncu, bu satışlar çerçevesinde binek otomobillerde yüzde 32, otomotiv yan sanayinde yüzde 17, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 62'lik ihracat artışları yaşanırken, otobüs-midibüs-minibüs ihracatında ise yüzde 16 seviyesinde gerileme meydana geldiğinin altını çizdi.

Sabuncu, bu rakamların çok başarılı geçen 2008 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 40'lık düşüşün görüldüğünü ve 2010 yılında iki yıl önceki performans seviyesine ulaşma ihtimalinin de kalmadığını vurguladı.

Euro-dolar paritesinin bugünkü 1.2 seviyesinde devam etmesi halinde 2010 için konulan 18 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamanın zora gireceğini belirterek, "Sektörde sıkıntı yaşanmaması için ÖTV indirimi, ticari araçlardaki KDV indirimi gerçekleştirilip, Euro- Dolar paritesi 1.2 civarında devam etmesi durumunda kurlarla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir