"Otoyol uzunluğu 7 bin kilometre olacak"

Karayolları Genel Müdürü Turhan '10. Ulaştırma Şurası'nda yaptığı konuşmada, yol yapım hedeflerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, ulaşım talebinin karşılanması için bugün itibariyle 16 bin 700 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 32 bin kilometreye, 2 bin 217 kilometre olan otoyol uzunluğunu da 7 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Turhan, Ulaştırma Bakanlığınca Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "10. Ulaştırma Şurası"nda yaptığı konuşmada, 2023 yılına kadar Türkiye'deki araç sayısının 14 milyondan 36 milyona, karayollarında taşınan yük miktarının 181 milyar ton kilometreden 422 milyar ton/kilometreye, yolcu taşımacılığının ise 206 milyar yolcu kilometreden 378 milyar yolcu/kilometreye ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti.

"Bu seviyedeki ulaşım talebinin karşılanması için bugün itibariyle 16 bin 700 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 32 bin kilometreye, 2 bin 217 kilometre olan otoyol uzunluğunu 7 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuşan Turhan, bu hedefler için önerilerinin ise şunlar olduğunu kaydetti:

"Otoyolların yanı sıra ekspres yollar ile önemli sanayi, turizm, tarım bölgelerini birbirleriyle bağlamak. Tüm il merkezlerinin karayolu ulaşımını üst yapısı BSK standartlarına sahip yollar ile sağlamak. Ülkemizin Avrupa, Asya ve Afrika arasında doğal bir köprü olması nedeniyle, ülkemiz sınırları içinden geçen uluslararası karayolu koridorlarının tamamı bölünmüş yol haline getirmek. Şehir geçişlerinde yarı erişim kontrollü çevre yolları ile yerel ve transit trafiğin ayrımını gerçekleştirmek.

Hava, deniz, demiryolu ulaşım sistemleriyle entegrasyonu üst seviyede sağlayarak, karayolu üzerindeki baskın taşımacılık yükünü dengeleyecek tedbirleri hayata geçirmek. Trafik güvenliğinde ileri düzeyde olan ülkelerdeki gibi trafik kazalarında 100 milyon taşıt kilometre başına düşen ölümlerin birden az olması seviyesinin yakalanmasına yönelik 'affedici yollar' kavramı doğrultusunda karayolu altyapı projelerini gerçekleştirmek. Karayolu kullanıcılarının, yol kullanımına bağlı olarak ücret ödemesine yönelik gerekli altyapıyı kurmak. Akıllı ulaşım sistemlerinin daha aktif olarak uygulamaya konulmasını sağlamak."

Projeler

Turhan, 2023 yılı devlet ve il yolları projeleri kapsamında, Karadeniz Bölgesi'nin Güneydoğu ile Akdeniz Bölgesi'ne yüksek standartlı karayolları ile bağlanmasına yönelik kuzey-güney karayolu koridorlarının fiziki ve geometrik iyileştirilmesi vizyonu ile toplamda 11 bin 492 kilometre olan şu koridorların tespit edildiğini kaydetti:

"Edirne-Çanakkale-İzmir-Aydın-Muğla (1015 kilometre), Aziziye-Kırklareli-Tekirdağ-Bandırma-Balıkesir-İzmir-Denizli-Antalya (846 kilometre), Karasu-Adapazarı-Bilecik-Kütahya-Afyonkarahisar-Burdur-Antalya (624 kilometre), Afyonkarahisar-Konya-Karaman-Silifke (465 kilometre), Zonguldak-Gerede-Ankara-Aksaray-Mersin (608 kilometre), Bartın-Karabük-Gerede (169 kilometre), İnebolu-Kastamonu-Çankırı-Kırıkkale-Konya-Seydişehir-Manavgat (774 kilometre), Kırıkkale-Kırşehir-Nevşehir-Niğde-Mersin (328 kilometre), Sinop-Çorum-Yozgat-Kayseri-Niğde-Mersin (639 kilometre), Samsun-Çorum-Kırıkkale (336 kilometre), Ünye-Tokat-Saimbeyli-Kozan-Adana-Karataş (642 kilometre), Ordu-Sivas-Kahramanmaraş-Osmaniye-İskenderun (830 kilometre), Giresun-Refahiye-Malatya-Gaziantep-Kilis (1012 kilometre), Trabzon-Gümüşhane-Erzincan-Tunceli-Elazığ-Diyarbakır-Mardin (1026 kilometre), Rize-Erzurum-Bingöl-Diyarbakır-Mardin (534 kilometre), Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum (530 kilometre), Ağrı-Bitlis-Siirt-Şırnak (399 kilometre), Ardahan-Kars-Iğdır-Van-Hakkari (717 kilometre)."