"ÖYM'lerin kaldırılması tarihi bir adım"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanunun onaylanmasına ilişkin, "Tarihi bir demokratikleşme adımıdır. Hukuk devletini güçlendirecektir" değerlendirmesini yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanunun onaylanmasına ilişkin, ''Sayın  Cumhurbaşkanımızın onayladığı kanun, öncelikle hayırlı olsun. Bu, son derece önemli değişiklikleri içeriyor. Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecektir" dedi. 

Bozdağ, Ankara'nın Polatlı ilçesinde gazetecilerin sorusu üzerine özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını öngören yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasını değerlendirirken, "Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesine göre görevli mahkemeler ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 2 ve 3'üncü maddesine göre mahkemeler yürürlükten kalkıyor. Bu kanunla özel soruşturma usulüne son veriliyor.  Özel kovuşturmaya son  veriliyor. Özel mahkeme, özel savcı uygulamasına da son verilmektedir. Türkiye için son derece önemli, tarihi bir demokratikleşme adımıdır. Hukuk devletini güçlendiren bir adımdır" diye konuştu 

Yasanın içerisinde birçok değişiklik bulunduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Özellikle teknik takip, izleme, dinleme gibi konularda da da devrim niteliğinde düzenlemeler var. Eskiden savcının talebi, hakimin kararı ve katalogda yer alan suçlardan birinin olması ve başkaca bir iki şart beraber varsa dinleme yapılırdı. Bundan sonra dinlemeleri heyet yapacak, oy birliğiyle karar verecek. Ağır ceza mahkemesi öte yandan da süresiz örgüt faaliyeti çerçevesinde dinleme yapılırken bundan sonra örgüt faaliyeti çerçevesinde de olsa dinlemeler 6 ayla sınırlı olacaktır" ifadesini kullandı. 

 Kanunun sonsuz ve sınırsız dinlemeye de son verdiğini vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:  

"Son derece önemli. Ayrıca insanların soruşturma sırasında kendileri aleyhinde veya lehindeki delillere ulaşmasını bir kısım delilleri görmesini engelleyen kısıtı da ortadan kaldırıyor. Bundan sonra şüpheli kişiler soruşturma evresinde hakkındaki her türlü bilgiye, belgeye ulaşabilecek, avukatları da bir örneğini alabilecek. Bunun anlamı biraz da şöyle ifade edilebilir. Kamuoyunda biliyorsunuz, 'Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Hakkımdaki delilleri bilmiyorum' diyen pek çok açıklamaları duyduk. Bundan sonra hiç kimse hakkımdaki delilleri bilmiyorum. Dosyayı görmedim. Neyle suçlandığımı bilmiyordum deme imkanı olmayacak. Çünkü her şeyi görebilme, her şeyi öğrenebilme artık onun hakkıdır." 

 Gazetecilerin sorusu üzerine Anayasa Mahkemesinin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusuna ilişkin kararını da değerlendiren Bozdağ, şunları kaydetti: 

"Anayasa Mahkemesinin verdiği karar tabii Anayasa çerçevesinde verdiği karardır hayırlı olsun diyorum. Tabii ki bundan sonraki kararı mahkeme verecek. Anaya Mahkemesi, bireysel başvuruya verdiği kararlarla önemli sonuçlar doğuran kararlara imza attı. Bu kararın sonunda, bireysel başvuru yolunun ne kadar isabetli bir yol olduğu ortaya çıkan sonuçlardan anlaşılmaktadır. AK Parti hükümetlerinin bize kazandırdığı bu hak arama yolu, son derece önemli bir yoldur. Hem hukukumuzun hem demokrasimizin güçlenmesine katkı sağlayan bir yol görüyoruz. Bundan sonra da bireysel başvuru yolunu işletmeye devam edeceğiz. Diğer mahkemeler, kararlarla ortaya çıkan içtihatlardan istifade etmek isterse  buna mani yok."