"Özel yetkili mahkemeleri kaldırıyoruz"
Adalet Bakanı Bozdağ, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin, TBMM tatile girmeden geçirileceğini belirtti
İSTANBUL - "Hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmamız gerekirken yapamadığımız tarihi bir adımı atacağız" diyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “TMK 10. maddeyle görevli mahkemeleri kaldırıyoruz. TMK 10. maddeye göre imtiyazlı olan soruşturma ve kovuşturma usulünü kaldırıyoruz” dedi.
Özel görevli mahkemelerin devam etmesini öngören geçici 2. maddeyi de kaldıracaklarını belirten Bozdağ, Meclis tatile girmeden yasal düzenlemeyi yapacaklarını, TMK 10. Maddeyle görevli ve CMK 250. maddesiyle görevli mahkeme uygulamasına son vereceklerini bildirdi.
Geçici maddeyi yürürlükten kaldırıyoruz
Avukatlık mesleğinden geçen 3. dönem adli yargı hakim ve cumhuriyet savcı adayları ile 1. dönem idari yargı hakim adayları kura töreninde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni bir adım attıklarını belirterek, “TMK 10. maddeyle görevli mahkemeleri kaldırıyoruz. TMK 10. maddeye göre imtiyazlı olan soruşturma ve kovuşturma usulünü kaldırıyoruz” dedi. CMK 250. maddesine göre kurulmuş görevli mahkemeleri kaldırıldığı zaman devam eden davaların bu Özel Görevli Mahkemelerde devam etmesini öngören geçici bir madde eklendiğini anımsatan Bozdağ, “O zaman bu mahkemelerde görülen davaları, davalar sona erinceye kadar devamına imkan sağlayan bir geçici madde koymuştuk. Bu geçici maddeyi de yürürlükten kaldırıyoruz” diye konuştu.
Mahkemeler arası usul farklılıkları sona erecek
Ağır ceza mahkemelerindeki üçlü ayrıma son vereceklerini belirten Bozdağ, “Savcılar ve hakimler arasındaki farklı soruşturma ve kovuşturma usullerine son veriyor, hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmamız gerekirken bazı nedenlerle yapamadığımız tarihi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız. Kanunu meclise gönderiyoruz, seçim nedeniyle meclis tatile girmeden öncede bu yasal düzenlemeyi yapacak ve TMK 10. Maddeyle görevli ve CMK 250. maddesiyle görevli mahkeme uygulamasına son veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Mahkemeler arasında soruşturma ve kovuşturma usullerindeki farklılıklara son vereceklerinin altını çizen Bozdağ, hukuk devleti bakımından son derece önemli bir atıldığını belirterek, yeni düzenlemeyi “tarihi bir adımdır” şeklinde nitelendirdi.