"Pedikür" yapılmayan inekte verim düşüyor

Nalbant Sümer, "İneklere yapılan pedikürle süt veriminde günde en az 3-4 kilo artış oluyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIRKLARELİ - Pedikür yapılmayan ineklerde süt veriminin düştüğü bildirildi.  

Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesinde 40 yıldır köy köy dolaşan Mustafa Sümer, ineklere demirden kafes şeklinde dizayn ettiği aracında pedikür yapıyor. Bir inek için işlem 30 dakika sürüyor.

Sümer, ineklerin tırnak bakımlarının çok önemli olduğunu söyledi. İneklerin tırnaklarının hiçbir zaman uzatılmaması gerektiğini belirten Sümer, pedikürle süt veriminin de arttığına vurguladı.

"İneklere yapılan pedikürle süt veriminde günde 3-4 kilo artış oluyor" diyen Sümer, dedelerinin mesleğini sürdürdüğünü ifade etti.

İneklerin tırnaklarını temizlediklerini, yara varsa nal çaktıklarını ve süt verimini arttırdıklarını aktaran Sümer, "Hayvanın tırnağı uzarsa topallar ve sürekli yatar. Süt veriminin düşmesine neden olur. Tüm köyleri dolaşarak hizmet veriyoruz. Günde yaklaşık 10 hayvanın tırnağını temizliyoruz. İneklerin bakımları da ihmal edilmemeli" diye konuştu.

İneklerinin tırnaklarına bakım yaptıran Veli Kiracı da uzun yıllardır ineklerine pedikür yaptırdıklarını ve verimden memnun olduklarını kaydetti.  

"Sonbahar ve ilkbaharda yapılmalı"

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci de büyükbaş hayvanlara en az 6 ayda bir tırnak bakımı yapılması gerektiğini söyledi.

Atlara da ihtiyaca göre tırnak bakımı yapılması gerektiğini belirten Keçeci, "Gerekli bakım yapılmazsa hayvanlarda ayak hastalıkları başlıyor. Bu da verim kayıplarına neden oluyor. Oradan oluşabilecek mikroplardan hayvanın diğer organları da etkilenebilir. Uzun tırnaklar hayvanın düzgün yürümesine de engel olur. Böylelikle hayvan strese girer ve verim düşer" dedi.

Keçeci, hayvanların tırnak bakımlarının sonbahar ve ilkbaharda yapılması gerektiğini dile getirdi.

Besicileri ineklerin bakımı konusunda uyaran Keçeci, Trakya'da nalbant sayısının her geçen gün azaldığına dikkati çekti.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir