"Piyasa ihtiyacına göre mesleki eğitim hedefliyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer amaçlarının piyasa ihtiyaçlarına cevap veren bir mesleki eğitim olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yaptıkları çalışmalarla piyasanın ihtiyaçlarına cevap veren bir mesleki eğitimi hedeflediklerini belirterek, "Biz istiyoruz ki bu ülkede özellikle ilköğretimden sonraki öğrencilerimizin en az yüzde 70'inin mesleki eğitime yönlenmesi ve bir mesleği kazanmış olması, bir altın bilezik sahibi olmasıdır" dedi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile YÖK Başkanvekili Ömer Demir ve ilgili kurumların uzmanlarının katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, "Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği Stratejisi Toplantısı" yapıldı.

Bakan Dinçer, toplantının ardından yaptığı açıklamasında, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatından sorumlu Devlet Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, mesleki eğitimin geliştirilmesi ve kurumlar arasındaki işbirliğinin nasıl artırılabileceği konusunda görüştüklerini kaydetti.

Yaklaşık 6 ay önce de aynı bakanlıkların bir toplantı gerçekleştirdiğini ve bu toplantıda mesleki eğitim yapan bütün kurumların meslek standartlarına uygun bir şekilde müfredatlarını gözden geçirmeleri konusunda bir prensip anlaşmasına varıldığını hatırlatan Dinçer, 2009 yılı ağustos ayı itibariyle Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun meslek standartlarını yayınlamaya başladığını, o günden bu güne yaklaşık 100'e yakın mesleğin standardını belirlediklerini ve yayınladıklarını söyledi.

Ömer Dinçer, 2010 yılında ise çok sayıda mesleğin standartlarını yayınlayabilecek bir uygulamayı hızla yürüttüklerini belirterek, meslek standartlarının yayınlanmasında özellikle üzerinde durdukları hususun, piyasa ihtiyaçlarına uygun ve iş adamlarının beklentilerini karşılayacak mesleki niteliklere ve yeterliliğe sahip elemanların yetiştirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Bakan Dinçer, mesleki eğitimin geliştirilmesiyle ilgili kurumlar arası işbirliği eylem planının 4 temel amacının bulunduğunu belirterek, bunların, "Mesleki ve teknik eğitimin iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda verilmesini sağlamak", "Eğitim ve İstihdam ilişkisini güçlendirmek", "Hayat boyu öğrenmeyi destekleyerek aktif iş gücü piyasası politikalarını etkin olarak uygulamak" ve "Mesleksizlik sorununu gidererek iş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmak" olduğunu söyledi.

"Öğrencilerin yüzde 70'inin mesleki eğitime yönlenmesini isityoruz"

Bakan Dinçer, "Biz istiyoruz ki bu ülkede özellikle ilköğretimden sonraki öğrencilerimizin en az yüzde 70'inin mesleki eğitime yönlenmesi ve bir mesleği kazanmış olması, bir altın bilezik sahibi olmasıdır" dedi.

Belirli bir mesleki yeterliliğe erişmiş olan kişinin belgelendirilmemiş olmasının da sorun olduğuna işaret eden Dinçer, bu belgelerin olmayışının özellikle AB ile ilişkilerde ve istihdamda bir sorun oluşturduğunu, bu süreçte bunun da aşılacağını bildirdi.

"Mesleki eğitim payı  45'e çıktı"

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu da Türkiye'nin genç nüfusuna işaret ederek, öğrenci nüfusunun, birçok AB ülkesinin nüfusundan daha fazla olduğunu kaydetti. Bu nedenle gençlerin eğitimin Türkiye'nin istihdam politikalarının yanı sıra, dünyanın her ülkesinde mesleklerini yapabilecek beceriye sahip olması açısından da önem taşıdığını vurgulayan Çubukçu, toplantıda ele alınan eylem planının da bunu öngördüğünü söyledi.

Mesleki eğitimin istihdam politikalarını doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden Çubukçu, nitelikli personel yetiştirilmesinin en önemli görevleri olduğunu ifade etti.

Bakanlıkta, mesleki eğitim ders programlarının yenilenmesi, yeni programlar açılması gibi konularda kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Çubukçu, hükümetin mesleki eğitime büyük önem verdiğini, mesleki eğitimin payını genel eğitim içinde artırmaya çalıştığını kaydetti.

Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002 yılında göreve geldiğimizde yüzde 28 olan mesleki eğitimin payı, geçen yıl itibarıyla yüzde 45'lere çıktı. Geçen yılki artış yüzde 15.6 idi. Bu çok hızlı bir artıştı. Tabii ki bu anlamlı artışın nedeni yükseköğrenime geçiş sınavındaki katsayı uygulamasına yönelik YÖK'ün almış olduğu karardı. Bu, önümüzdeki yıl nasıl bir sonuç verecek doğrusu bilmiyorum ama geçen yıl alınan kararın bizim öğrenci kayıtlarımızda çok ciddi bir artışa yol açtığını söyleyebilirim."

Bu konularda ilginizi çekebilir