"Piyasa yeni enstrüman istiyor"

VOB Genel Müdürü Dönmez, 2011 yılı ilk çeyreğinde opsiyon işlemlerinin devreye girmesiyle günlük işlem hacminde 3 katın üzerinde artış öngördüklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, borsanın amiral gemisi olan endeks vadeli işlem kontratının artık doyum noktasına ulaştığını, 2011 yılı ilk çeyreğinde opsiyon işlemlerinin devreye girmesiyle günlük işlem hacminde 3 katın üzerinde artış öngördüklerini söyledi.

VOB'un 2010 yılı performansı ve yeni yıl hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dönmez, VOB için 2011'de heyecan verici bir döneme adım atacaklarını, uzun süredir üzerinde çalıştıkları opsiyon işlemlerine yeni yazılımlarının hazır olmasıyla başlayacaklarını söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde başlayacak işlemlerle VOB'un 2005'den bu yana sağladığı büyümede yeni bir aşamaya atlayacağını dile getiren Dönmez, şunları kaydetti:

"VOB 2005 yılında açıldığından bu yana amiral gemi olan endeks vadeli işlem kontratı artık doyum noktasına ulaştı. Bundan sonra ya İMKB ve SPK'nın yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla yürüttüğü halka arz seferberliğiyle yeni yatırımcılar kazanabiliriz ya da yeni ürünler sunarız. Piyasa artık yeni enstrüman istiyor.

2011 ilk çeyreğinde opsiyon sözleşmelerini işleme açmamız finans piyasalarına çok önemli bir hareket getirecek. Bu işlemlerle işlem miktarı açısından tekrar dünya borsalar sıralamasında yükseleceğimizi düşünüyorum.

Opsiyonların tamamını açmak istiyoruz. İlk başvurumuz endeks ve döviz opsiyonları için olacak. Tek hisse senedine dayalı opsiyonlar için de SPK'ya başvuruda bulunacağız. Bu opsiyonlar için bazı teknik düzeltmeler yapılması lazım. Opsiyon işlemleriyle birlikte şu anda ortalama 1 milyar lira olan işlem hacminin 2-3 yıl içinde 3 katına hatta daha fazlasına çıkabileceği öngörüsünde bulunuyoruz."

Opsiyon işlemleriyle birlikte 2011 yılında yeni bir tanıtım ve eğitim kampanyasına başlayacaklarını, sadece yerli yatırımcı için değil opsiyon işlemlerine iştahlı olan Kore, Çin, Rusya ve Arap ülkeleri için de tanıtım yapmayı planladıklarını, internet sitelerini bu ülke dillerine çevireceklerini söyleyen Dönmez, ABD, İngiltere ve Singapur'da da fuarlara katılacaklarını kaydetti.

Dönmez, ABD türev piyasalar düzenleyici otoritesi Commodity Futures Trading Commission'ın (CFTC), ABD'li bireysel yatırımcıların ve yatırım fonlarının VOB-İMKB-30 sözleşmesinde alım satım yapmalarına imkan sağlayacak olan No-Action Letter belgesini VOB'a verdiğini hatırlatarak, bu belge sonrası 2 yabancı aracı kurumun VOB'a üye olduğunu, böylelikle üye sayısının 98'e çıktığını dile getirdi.

Borsada fiziki teslimata geçilebilmesi için lisanslı depoların kurulması gerektiğini bu konuda İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde kurulan şirkete ortak olduklarını ifade eden Dönmez, yeni seçeneklerin gündeme gelebilmesi için bu sürecin tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir