"Raporun Kıbrıs bölümü olumsuz"
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, AB Komisyonu'nun İlerleme raporuna göre canlarını sıkan yaklaşımlar olduğunu belirtti
LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB Komisyonu'nun dün yayımladığı, Türkiye'ye ilişkin İlerleme Raporu ve Strateji Belgesinin Kıbrıs bölümünün olumsuz olduğunu belirtti.
Talat, "Türkiye eğer ilişkilerini 'Kıbrıs cumhuriyeti' ile normalleştirirse biz ne yapıyoruz şimdi, görüşmeye hiç gerek yok" dedi.
Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Kıbrıs müzakereleri çerçevesindeki görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Talat, AB Komisyonu'nun dün yayımladığı İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi ile ilgili bir soru üzerine, "Kıbrıs bakımından olaya baktığımda, bizim canımızı sıkan yaklaşımlar var, AB'den" dedi.
AB'nin, "Kıbrıslı Türklerin izole edildiği ve bunun kaldırılması" çağrısını yaptığını unutarak, Türkiye'den limanlarını Rum tarafına açması çağrısı yaptığına işaret eden Talat, bunun yanında bir de Türkiye'den "Kıbrıs cumhuriyeti" ile ilişkilerinin normalleştirilmesinin istenmesinin "Kıbrıslı Türklere kast etmek olduğunu" vurguladı.
Bunun, Kıbrıs Türklerine hakaret ve saldırı olduğunu ifade eden Talat, şöyle konuştu:
"Bugün yürüttüğümüz müzakereleri niçin yapıyoruz o zaman, bugün neyi çözmeye çalışıyoruz o zaman? Türkiye eğer ilişkilerini 'Kıbrıs cumhuriyeti' ile normalleştirirse biz ne yapıyoruz şimdi, görüşmeye hiç gerek yok. O zaman 'Kıbrıs cumhuriyetinin' egemenliğini yeniden tesis edelim, ki Türkiye'den istenen budur ve o bu iş bitsin. Niye bu görüşmeleri destekliyor AB..."
Bütün bunların, Güney Kıbrıs'ın tek yanlı olarak AB'ye girmesinden kaynaklandığını belirten Talat, Rum tarafı AB'de olmasaydı, AB'nin böyle karar alamayacağını söyledi.
Rum kesiminin uluslararası kurumlara katılmasına Türkiye'nin koyduğu engelin kaldırılmasının istendiğini de ifade eden Talat, bunun kabul edilebilecek bir şey olmadığını, Rum tarafının yeni uluslararası kuruluşlara üye olmak şöyle dursun, bulunduğu uluslararası kuruluşlardan dahi ihraç edilmesi gerektiğini vurguladı. Talat, "Çünkü Kıbrıs'ın bütününü temsil etmiyor. Halbuki o kuruluşlarda Kıbrıs'ın bütünü adına yer alıyor" diye konuştu.
İki lider dış ilişkiler konusunu ele alacak
Hristofyas'la görüşmesi hakkında da bilgi veren Talat, bugün "yürütme" konusunu ele almaya devam ettiklerini, "Rum tarafının ve Türk tarafının önerisini, bunların zayıf ve güçlü yanlarını tartıştıklarını" belirtti.
Talat, "Kıbrıs müzakerelerinde yürütmenin nasıl seçileceği konusunda anlaşamadıklarını, ancak bu konuda gelişme bulunduğunu, bunu tartışmayı sürdüreceklerini" söyledi.
"Rum tarafının endişelerine cevap veren düşüncelerini daha önce somutlaştırdıklarını, onların da Türk tarafında endişeye yol açan düşünce veya görüşlere yanıtlarını somutlaştırdığını" kaydedenTalat, bugün bu tartışmayı devam ettirdiklerini, konu üzerinde düşünmeye devam etme kararı aldıklarını bildirdi.
Talat, Hristofyas ile 21 Ekim Çarşamba günü öğleden sonra yapacakları toplantıda "dış ilişkiler" konusunu ele alacaklarını, bir sonraki görüşmede de "mülkiyet" konusuna geçeceklerini ifade etti.