"Sendikalı iş yerlerinin mallarını kullanın"

Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Bakındı, "Sermaye sınır tanımadan iş birliği yapıyorsa, emeğin de bu tür mekanizmaları kullanması ve güçlendirmesi gerekiyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türk-İş, üyelerinin tüketimden gelen gücünü örgütlemek, sendikalı işçilerin ürettiği malların tüketimini sağlamak amacıyla çalışma başlattı.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemail Bakındı imzasıyla, bağlı sendikaların genel başkanlıklarına gönderilen yazıda, konfederasyonun üretimden gelen gücü kadar önemli olduğuna inanılan, tüketimden gelen gücü örgütlemek, sendikaların örgütlü oldukları iş yerlerinde üretilen mal ve hizmetlerin tüketilmesini sağlamak amacıyla bir envanter çalışması yapılacağı bildirildi.

Bu çalışma için sendikalar, örgütlü oldukları iş yerlerinde tüketim malları üretiliyorsa bu malın üreticisi ile piyasada bilinen markasının açıklandığı bir liste hazırlayacak. Tüketim malları, gıda, temizlik, giyim, mobilya, beyaz ve elektronik eşya ile otomotiv ürünleri gibi her türlü nihai tüketim malı olarak ele alınacak.

Sendikanın örgütlü olduğu iş yerleri hizmet sektöründe (enerji, ulaştırma, ticaret, bankacılık, sigortacılık, turizm, iletişim ve benzeri) ise hizmeti sağlayan firmaların listesi ve hizmetin açıklamasının yer aldığı bir liste hazırlanacak.

Konfederasyon tarafından yapılacak düzenlemeler sonunda hazırlanacak toplu liste sendikalara gönderilecek. Böylece Türk-İş üyelerinin mal ve hizmet tüketimi, konfederasyona bağlı sendikaların örgütlü olduğu iş yerlerinin ürettiği mal ve hizmetlerle karşılanmaya çalışılacak.

Türk-İş, sendikalardan, hazırlanacak listelerin 1 Eylüle kadar konfederasyona iletilmesini istedi.

"Emeğin bu tür mekanizmaları kullanması gerek"

Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemail Bakındı, bundan sonra başta sendikalılar olmak, tüm emekçilere, memurlara, işsizlere, sendikalara gönül verenlere, sendikalı iş yerlerinde üretilen malları kullanmaları çağrısı yapacaklarını söyledi.

Sendikalı iş yerlerinde üretilen malların kalite başta olmak üzere diğer özellikleriyle aynı türdeki başka ürünlerden ayrıldığını vurgulayan Bakındı, oluşturacakları dayanışma ağıyla çalışanların ekonomik gücünü örgütlü hale getirip bu malların teşvikini sağlayacaklarını ifade etti.

Bakındı, sendika karşıtı bir tutum takınılan işletmelerde ise bu mekanizmanın yaptırıma dönüşeceğine dikkati çekerek, "Sendikal örgütlenmeye karşı çıkmayanlara bir şey söylemiyoruz. Ancak örgütlenmeye sıcak bakmayanlara fikirlerini değiştirmezlerse ciddi bir tavır koyacağımızı göstereceğiz. Günümüzde sermaye sınır tanımadan iş birliği yapıyorsa emeğin de bu tür mekanizmaları kullanması ve güçlendirmesi gerekiyor" dedi.

Bakındı, tüketimden gelen gücün örgütlenmesi konusunda kampanya başlatacaklarını, broşürler hazırlayacaklarını, internet üzerinden duyurular yapacaklarını bildirdi.

"Sendikalı işçiye indirim imkanı"

Bunun yanında, sendikalı işletmelerden ürünlere ilişkin teklif alacaklarını ve mutabık kalmaları halinde üyelerine indirim olanakları sunacaklarını anlatan Bakındı, şöyle konuştu:

"İşletmelerle ürettikleri mal ve hizmetlerde ne gibi haklar tanıyabileceklerini konuşacağız. Örneğin, otomobil alımlarında filo indirimleri var. Biz koca bir filoyuz. Ayrıca kamu çalışanlarına, öğretmenlere ya da çeşitli kesimlere yönelik bir takım promosyonlar, indirimler var. Biz de işletmelere 'bize ne uygulayacaksınız' diye soracağız.

Tüm tüketim tercihimizi sendikalı yerlere yönelteceğiz. Bunu yaparken diğer konfederasyonların örgütlü olduğu yerleri de ayırmayacağız. Yani sadece Türk-İş'in olduğu yerleri değil, tüm sendikalı yerleri dikkate alacağız. Hak-İş ve DİSK'in örgütlü olduğu iş yerleri varsa onları da ayırt etmeyeceğiz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir